Előadás

2021.05.25. 13:00

Romance: balett és néptánc ötvözete

A Szigligeti Színház nagyszínpadán lépett fel a nemzetközi hírű Győri Balett a Kodály Zoltán műveire komponált Romance című előadásával május 21-én, 19 órától.

Fotó: Facebook/Festum Varadinum

Pap István

A Festum Varadinum rendezvénysorozat keretében bemutatott egyfelvonásos balettelőadás rendező-koreográfusa Velekei László Seregi- és Harangozó-díjas koreográfus, a Győri Balett igazgatója, aki a 2013-ban elkészült Kodály című előadást gondolta újra, ebből lett a Romance, melyet 2017-ben mutattak be először. A mű tisztelgés a magyar zenetudós, zeneoktató és népzenekutató előtt, ennek megfelelően az előadás zenéjét Kodály Zoltán népzenei ihletésű kompozíciói képezik. A Romance egy özvegyasszony története, aki gyászolja férjét, de új férfi jelenik meg életében, és végül hosszas vívódások után érzéseit követve lemond a gyászról és átadja magát az új szerelemnek.

Sajátos ötvözete ez az előadás a népi és az udvari kultúrának, azaz a népzene és néptánc keveredik ebben a balett kifejező eszközeivel, ahogyan Kodály Zoltán zenéjében is keveredik a népzene a modern műzenével. Kodály Zoltán a klasszikus, tradicionális utakat bejáró zeneszerző volt, így Velekei László is a hagyományos megformálás mellett döntött. A mű, bár érdekes ötvözete két különböző művészi világnak, de nem lép ki ezeknek már megszokott formai elemei közül, és így a két világ elegyítéséből sem születik újszerű, egyedi művészi formavilág. A hagyomány biztonsága ringatja a nézőt ebben az előadásban, Baracsi Orsolya letisztult jelmezei a népi világot idézik, csakúgy mint Kodály Zoltán zenéje és az előadás során a háttérre kirajzolódó népi motívumos virág is. A Győri Balett mostani nagyváradi fellépése nem volt olyan hatásos, mint az évekkel ezelőtti vendégjátéka, amikor a Bolerot láthatta a váradi nagyérdemű, mindazonáltal felüdítő élmény volt ismét színházi produkciót látni olyan hosszú kultúraínséges időszak után, amit a járvány kényszerített ránk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában