Riasztás

2021.05.18. 09:41

Árvízveszély: Vörös riasztást adtak ki Bihar megye hat településére

Frissítés: Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) a heves esőzés miatt vörös riasztást adott ki további két településre – Rényre és Felsőmezősre – , ugyanakkor meghosszabbította a riasztást kedd délután hat óráig.


Áradás fenyeget hat Bihar megyei települést: Bontesd, Vasaskőfalva, Magyarremete, Tisztásfalva, Bondoraszó és Biharkaba kedd 9.15 – 12 óra között vörös riasztás alatt áll a lehulló csapadékmennyiséget illetően. A jelzett időszakban négyzetméterenként 23 – 35 l eső is eshet. A helyzetet súlyosbítja, hogy a térségben az elmúlt hat órában négyzetméterenként 65 liter, az elmúlt 12 órában pedig 100 liter csapadékot jegyeztek. Az árvízveszélyre a lakosságot a RO-Alert rendszeren keresztül figyelmeztették. A rendkívüli időjárási helyzetre való tekintettel riasztották a Körösök Katasztrófavédelmi Felügyelőség a térségben szolgálatot teljesítő alegységeit, ugyanakkor készenlétre hívták fel a szabadnapos tűzoltók figyelmét is. A tűzoltók azt javasolják az érintett lakosságnak, hogy tartsák be a rendkívüli időjárási helyzetre vonatkozó szabályokat, ha pedig tudomásuk van veszélyben levő személyekről vagy a közösséget érintő vészhelyzetről, hívják a 112-es sürgősségi telefonszámot.

Az Országos Vízügyi Igazgatóság kedd délelőtt tíz órakor vörös árvízriasztást adott ki a Sebes-Körös mellékfolyóira (Jád, Lesi-tó, Drăgan-tó völgyére), a Fekete-Körös Belényes környéki mellékfolyóira, beleértve a Rósa (Valea Roșie) mellékfolyó Bihar és Kolozs megyei szakaszát is. Fokozott árvízveszély van érvényben Susd (Șuștiu) környékén. A riasztás kedd (május 18.) 9.55–16 óra között érvényes.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában