Föld napja

2021.04.23. 12:00

Különleges programokkal ünnepelték a Föld Napját a püspöki palota kertjében

Közös otthonunk, a Föld iránti felelősség jegyében a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség április 22-én, csütörtökön, a Föld Napján reggel 10–13, valamint 16–19 óra között különleges programmal várta az érdeklődőket a püspöki palota kertjében.

Ciucur Losonczi Antonius

Minden év április 22-én a Föld Napját ünnepeljük. Ez nem kimondottan egy egyházi kezdeményezésű ráfigyelés a bolygónkra, hiszen a civil szervezetek is bekapcsolódnak, illetve az ENSZ 2009-ben jelölte ki e dátumot. Viszont nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy Ferenc pápa 2015-ben kiadott, Áldott légy kezdetű enciklikájában egy felhívást intézett a világ elöljáróihoz, illetve mindenkihez arra vonatkozóan, hogy fordítsunk nagyobb figyelmet környezetünk megóvására. A szentatya szerint is tehát az ökológiai neveléshez vissza kell, hogy térjen a mai ember, olyan értelemben, hogy veszélyes, ha csak (ki)használói vagyunk ennek a Földnek, melyet végső soron Isten teremtett a mi számunkra. Felelősséggel viseltetünk, és úgy kell gazdálkodjunk az erőforrásainkkal, hogy az utánunk következő nemzedékek se szenvedjenek hiányt ezekből. Mindenki felfedezheti a saját környezetében azokat a lehetőségeket, melyekkel élhet azért, hogy rendezettebb és tisztább legyen a természet, illetve kiküszöbölje a károsító tényezőket.

Ilyen előzmények mentén várta csütörtökön különleges programokkal az érdeklődőket a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség a püspöki palota kertjében. A nap folyamán, délelőtt és délután két tömbben, óránként indultak vezetett csoportok felfedezni a kert csodálatos fáit, és az oda elhelyezett madárbarát sarkokat. A gyermekek kézműves-foglalkozásokon, a családok vetélkedőkön, illetve a környezettudatos életmóddal kapcsolatos műhelyfoglalkozásokon vehettek részt.

Böcskei László megyés püspök azt nyilatkozta: az elmúlt hetekben, hónapokban jó volt nyomon követni, ahogyan a szépen felújított kert növényei fejlődésnek indultak, kibontakoztak tavasszal a közel hat hektáros területen. Ezt bátorította fel őket arra, hogy a rendezvénnyel arra buzdítsanak: közeledjünk hozzá és merjük felfedezni a természetet, a körülöttünk lévő élővilágot, ennek értékeit. Ugyanakkor pedig tudatosítsuk magunkban azt, hogy mindannyiunknak szerepe van abban, hogy gondoskodjunk róla és megóvjuk a teremtett környezetünket. Vállaljuk fel azokat a jógyakorlatokat, melyek szükségesek ahhoz, hogy szép, tiszta és védett környezetben tudjunk élni, melyben mindenki igazán jól érzi magát.

A felvázolt elképzelés megvalósításában partnerekre leltek, hiszen a rendezvényen jelen voltak a Szent László óvodába és iskolába járó gyerekek, valamint a szelektív hulladékgyűjtéssel foglalkozó Eco Bihor cég munkatársai és az Ono kicsomagolda képviselői is. Sokan találkoztak tehát egymással ez alkalomból, hiszen a tágas terek miatt ez a járványhelyzetben is kivitelezhetőnek bizonyult.

Fotók: Alexandru Nițescu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában