Temetés

2021.04.12. 08:37

Enyhítések a koronavírusban elhunytak temetkezését illetően

Egy éve már annak, hogy a kormány elrendelte, az új koronavírusban elhunyt személyeket a hagyományoktól eltérő módon kell eltemetni. Az elhunytak hozzátartozói, illetve az ortodox egyház emberségesebb eljárásokat követelt, az egészségügyi minisztérium pedig enyhítéseket vezetett be.

Fotó: Illusztráció

Pikó Stefánia

Befóliázott koporsót hoznak tetőtől talpig védőruhába öltözött idegenek, egyenesen a sírhoz. A gyászoló család és a többi hozzátartozó a sírok között bukdácsolva próbál elhelyezkedni, úgy, hogy közben ne legyen tiszteletlen, és ne taposson rá senki más nyughelyére. A szertartás nagyon rövid, a rokonok, barátok ismét bukdácsolva, egymást kerülgetve próbálnak eljutni az idős özvegyig, aki a könnyeitől és a maszkoktól alig ismer fel valakit. Vigasztaló ölelést csak néhányan, félve adnak, aztán mindenki hazamegy, mert nincs hol és hogyan összegyűlni, beszélgetni, megemlékezni az elhunytról. Elmarad a virrasztás, a ravatalozás is.

Gyors és kegyetlen. Körülbelül így nézett ki egy „kovidos temetés” mostanáig. Szombaton ugyanis megjelent a Hivatalos Közlönyben az egészségügyi minisztérium rendelete a COVID-19-ben elhunyt személyekre vonatkozóan. Ennek értelmében Romániában ezentúl a lelkész és a hozzátartozó is meglátogathatja egy alkalommal a kórházban a súlyos állapotban lévő koronavírusos beteget. Enyhítettek az elhunyt fertőzöttek temetésével kapcsolatos előírásokon is. Az erről szóló miniszteri rendeletet pénteken írta alá Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter, miután előző nap az egyházak képviselőivel találkozott.

Kórházi látogatás eddig

Nem kell ahhoz tudósnak lenni, hogy belegondoljunk, milyen sérüléseket okozhat a gyász folyamatában, ha a (nem véletlenül) hagyománnyá vált rítusoktól megfosztják az embert. Egy haldokló ember családja már a halál előtti időszakban elkezd lelkileg felkészülni a veszteségre, elbúcsúznak egymástól az utolsó kórházi látogatások alkalmával. Gondoljunk azokra, akik egészen fiatal koruktól kezdve, az öregségig együtt éltek, házasságban, szeretetben, a járvány miatt mégis kegyetlen körülmények között kellett búcsút vegyenek egymástól. Már ha búcsút vehettek. A lélegeztetőgépre helyezett koronavírusos betegekkel sokszor telefonon sem lehet beszélni, a látogatás, ebben az országban legalábbis, tilos volt eddig, még akkor is, ha tudvalevő volt, hogy a beteg haldoklik, és semmilyen egyéb módon nem megoldható a kommunikáció. Székelyföldön egyes kórházakban külön szociális munkásokat alkalmaznak, akik a család és az orvos, illetve a beteg között tartják a kapcsolatot, így a családnak nem kell bemennie a kórházba, mégis találkozhat valakivel, aki a saját szemével látta, hogy van a beteg, és több ideje van, mint egy orvosnak ahhoz, hogy megnyugtassa a családot, hogy beszélgessen az emberekkel.

Itt, Nagyváradon csak az orvossal lehet telefonon beszélni, aki vagy felveszi a telefont, vagy nem, de sok esetben mindössze egy sms-t kapnak a hozzátartozók, amiből megtudhatják a beteg állapotát. Németországban például, és minden bizonnyal más országokban is, a haldokló betegekhez eddig is beengedték a hozzátartozókat, hogy elbúcsúzhassanak.

Változást kértek

A másik jelentős gondot a temetkezési szertartások jelentik. Az ortodox egyház azzal a kéréssel fordult a kormány felé, hogy hadd térjenek vissza a temetések alkalmával a hagyományokhoz, kapjanak tisztes szertartást a koronavírusban elhunytak is, hiszen ez nemcsak az elhunyt számára tiszteletadás, hanem mankó a hátrahagyott családnak. „Alapvető jogunk van a vallásunkhoz, és az emberi méltóságunk megtartásához” – fogalmazott Gabriel Cazacu ortodox pap. „Tragédia, ami immár egy éve zajlik. A halottakat zsákokba helyezik, a szertartást pedig a sírnál kell levezetni, a lehető legrövidebb idő alatt...” – jelentette ki az egyház egy másik képviselője.

Az egészségügyi minisztérium pénteki közleménye szerint az új miniszteri rendelet értelmében a koronavírus-fertőzésben elhunyt pácienseket is a hozzátartozók által rendelkezésre bocsátott ruhában, lezárt koporsóban kell kiadniuk a kórházaknak, hogy a hozzátartozók vallásuknak megfelelő szertartással temethessék el őket.

Ami a súlyos állapotban kórházban kezelt koronavírusos fertőzötteket illeti, az új rendelet lehetővé teszi, hogy kérésére, a kezelőorvos jóváhagyásával a lelkész egy alkalommal meglátogassa őket. A lelkésznek védőöltözetet kell viselnie, amit a kórház biztosít, nem vihet a kórterembe gyúlékony tárgyakat, a látogatás pedig nem tarthat többet 15 percnél.

Hasonlóképpen az egészségügyi óvintézkedések betartásával lehetővé válik, hogy valamely családtag, vagy a jogi képviselő a kezelőorvos jóváhagyásával meglátogassa a kórházban a súlyos állapotban lévő beteget, de a koronavírusos fertőzöttek kórtermébe semmilyen idegen tárgyat nem vihet be.

Az enyhítésekről szóló döntés megszületéséig Romániában eddig megközelítőleg 25 ezer család veszített el valakit a járvány miatt, és kényszerült rá, hogy a sokak számára már ismert, szokatlan módon temesse el hozzátartozóját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában