Haláleset

2021.03.19. 13:20

Tragédia a margittai kórházban

Kiesett egy idős nő a margittai kórház ablakán, és azonnal szörnyethalt. A még februárban történt eset azt követően kapott nyilvánosságot, hogy az áldozat fia a sajtóhoz fordult, és azt állította: a kórházban hagyták az anyját meghalni, mert nem vették figyelembe azt, hogy nem lát.

Pap István

A Szilágy megyei Ipp községbe való férfi, Ioan Ola mesélte el az esetet az Antena 3 hírtelevízió Sinteza Zilei című műsorában, mi pedig Bradács Alízt, a margittai Dr. Pop Mircea Városi Kórház igazgatóját kérdeztük a történtekről. A két álláspont megegyezik abban, hogy a férfi február 2-án vitte el anyját a berettyószéplaki ügyeletre, ahonnan mentővel szállították a margittai kórházba, majd Nagyváradra hozták kivizsgálásra, ahonnan visszakerült Margittára. Innentől kezdve eltér egymástól a két történet. Ola azt állítja, hogy nem kísérhette sehova sem az anyját, holott ő a hivatalos gondozója. A férfi azt mondja, hogy hiába vitte magával a gondozói igazolását, a margittai kórház portása nem engedte be. Ola azt is kijelentette, hogy az anyjával senki nem kommunikált, hanem odatették az ablak melletti ágyba, és hagyták, hogy meghaljon. „És miután kiesett, ez a kórteremben, a kórházban senkinek fel sem tűnt. Nem is tudta senki, hogy leesett. Az orvos mondta nekem, hogy egy nő talált rá, aki véletlenül épp arra járt és meglátta, hogy ott fekszik. (…) Senki nem tudja, mikor esett le, a nő fél tízkor talált rá” – mesélte a férfi a február 7-én reggel történt balesetről. A férfi nem érti, hogy miért nem engedték az anyjához, aki állítása szerint öt éve vak volt, és az is felháborította, hogy a kórházban úgy kezelték az idős nőt, mint aki lát. „Nekem ne mondja senki, hogy a folyosón tartózkodott, egy olyan helyen, amit nem is ismert, mert nem látott. Öt éve nem látott. Megkérdezhetik bármelyik szomszédot” – mondta a férfi, aki feljelentést tett az ügyben.

Vak vagy gyengén látó

Bradács Alíz a maga során azt mondta, hogy az idős nőt zúzódásokkal utalták be a margittai kórházba február 2-án. „Több kék folt volt a nénin, a koponyáján is sérülések voltak, azt állapították meg az ügyeleten, a sebészeten és a belgyógyászaton is, hogy elesett” – mondta. A pácienst Nagyváradra küldték, ahol szintén kivizsgálták, majd visszaküldték Margittára. Az igazgatónő elmondta, hogy minden beutalt esetében elvégzik a PCR tesztet, és csak azt követően helyezik át a beteget a megfelelő osztályra. Így jártak el az idős nővel is, akinek negatív lett a teszteredménye, és ezután került fel a harmadik emeletre, a sebészetre, a folyosón lévő első kórterembe, amelyben már három másik beteg is volt. Mivel világjárvány van, a betegek hozzátartozóit nem engedik be a kórházba, de Bradács Alíz kijelentette: „a hozzátartozónak kérnie kell azt, ha be akarja utaltatni magát a beteg mellé. Ha a panaszos felmutatta volna a kezelő orvosnak a rokkantsági igazolást és benyújtott volna egy kérvényt arról, hogy be akar jönni, hogy gondozza az édesanyját, akkor őt is elhelyeztük volna. De a férfi nemhogy a rokkantsági bizonyítványt nem hozta el, de még az anyukájának a nyugdíjszelvényét sem, amivel igazolta volna azt, hogy a néni biztosítva van”. Az is vita tárgya, hogy az idős nő valóban vak volt-e vagy csak gyengén látó. Bradács Alíz az egészségügyi dolgozók elmondására hagyatkozva azt mondta: a néni látott, ő maga mondta az asszisztenseknek, hogy olvasni és írni már nem tud, de azért még lát, a nővéreket is felismerte. „A néni ki tudott menni az ajtón a folyosóra, márpedig egy új helyen egy ajtót nem lehet csak úgy kitapogatással megtalálni” – fogalmazott, hozzátéve, hogy a páciens kommunikatív volt, kezelést kapott és néhány nap alatt jobban is lett.

A tragédia

Február 7-én reggel az idős asszony már nem engedte, hogy elvégezzék rajta a rutinellenőrzéseket, a gyógyszereit sem vette be – meséli a tragédia napjának eseményeit Bradács Alíz. A kezelőorvos felhívta a fiát, és elmondta, hogy anyját kiutalják a kórházból, mert már nem szükséges bent tartani. A férfi azt mondta, hogy később az anyja után jön. A néni azon a reggelen kint tartózkodott a folyosón, az asszisztensnő bement vérvételre egy másik kórterembe, és amikor onnan kijött, a beteg már nem volt a folyosón. Az ügyeletes orvost a kórház személyzete értesítette arról, hogy fekszik valaki a kórház udvarán. Bradács Alíz elmondása szerint háromnegyed órán át próbálták újraéleszteni az idős asszonyt, de már nem sikerült megmenteni az életét. Az igazgatónő elárulta, hogy a tragédia napján a nénin kívül már csak egy beteg feküdt a kórteremben, aki azonban el volt fordulva, nem észlelt semmit abból, ami a kórteremben történt. Az idős nő ágya az ablak mellett volt, és „fel kellett álljon az ágyra, lépjen egy fokot az ablakpárkányra és ki kellett tapogassa, hogy hol van a kilincs, ami nem nyílik könnyen. Ha valaki világtalan, ezt nem tudja olyan könnyen kitapogatni! Hogy a néni zavart állapotban vagy miért csinálta ezt, nem tudni” – mondta az igazgatónő. Az ügyben nyomozás folyik. Bradács Alíz hozzátette, hogy kórház térfigyelő kameráinak felvételei is a rendőrségen vannak, azokból talán pontosan kiderül, mi hogyan történt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában