Csalás

2021.03.08. 11:00

Tömeges tárgyalást tartottak a Bihar Megyei Törvényszéken

Több mint háromszáz személy gyűlt össze pénteken kora délután a Bihar Megyei Törvényszék nagyváradi székhelye elé abban a perben, melynek egyik vádlottja Vasile Sălăjan orvos, aki kenőpénzért állított ki rokkantsági nyugdíjazáshoz szükséges orvosi igazolásokat.

Fotó: bihorjust.ro

BN-összeállítás

A maratoni per pénteken kora délután egykor kezdődött, erre az órára rendelték a bíróságra mind a 305 személyt, akiket a Korrupcióellenes Igazgatóság (DNA) beazonosított, hogy megvesztegették Vasile Sălăjant, a Bihar Megyei Nyugdíjpénztár orvosi szakértői szolgálatának vezetőjét, hogy állítson ki számukra a rokkantsági nyugdíjazáshoz szükséges orvosi igazolást. Ezen a tárgyaláson a DNA tulajdonképpen visszavonta a 305 személy ellen kezdeményezett büntetőpert. A járvány ellenére az emberek nagy tömegben gyűltek össze a bíróság előtt. A bihorjust.ro portál beszámolója szerint az emberek nevét hangosbemondón mondták be, és egyszerre csak tíz személy léphetett be az épületbe, a környéken a rendőrség és a csendőrség vigyázott a rendre. Egyébként a meghallgatás incidensek nélkül zajlott le, az emberek türelemmel vártak sorukra, még ha elégedetlenek is voltak. „Hívhattak volna minket sorban is, nem mindenkit egy órára. Vagy tettek volna be egy nagy terembe, vagy beidézhettek volna különböző napokon” – idézi az egyik személyt a portál. A maratoni tárgyalás végén, pénteken este közölte a bíróság, hogy március 16-ra napolja el a döntést.

A DNA február 2-án nyújtotta be a büntetőeljárás megszüntetésére vonatkozó rendeletét a Bihar Megyei Törvényszékre, melyet korábban az ellen a 305 személy ellen kezdeményezett, akik megvesztegették Vasile Sălăjant, a Bihar Megyei Nyugdíjpénztár orvosi szakértői szolgálatnak a vezetőjét. Sălăjan ellen tavaly decemberben emelt vádat a DNA. Az ügyészek szerint az orvos mindössze huszonöt nap alatt 491 alkalommal fogadott el kenőpénzt, cserébe azért, hogy az őt megvesztegető személyeknek rokkantságot, vagy munkaképtelenséget igazoló orvosi igazolásokat állítson ki. Az ügyészek számítása szerint Sălăjan huszonöt nap alatt 90.370 lejt és 17.760 eurót inkasszált ily módon. A kár megtérítése érdekében a hatóságok lefoglalták az orvos ingó és ingatlan javait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában