elismerés

2021.03.03. 11:35

Idén ismét átadják a Beöthy Ödön-díjat

A jelöléshez szükséges íveket kedden kezdték el kiküldeni a polgármesteri hivataloknak, visszaküldeni április 2-ig lehet azokat – tudatta keddi nagyváradi sajtótájékoztatóján Borsi Imre Lóránt, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének társadalomszervezésért felelős ügyvezető alelnöke.

Ciucur Losonczi Antonius

Felidézte, hogy 2014-ben alapították e díjat, amit azoknak ítél oda a Szövetség, akiknek önkormányzati munkássága és közösségépítő szerepe példaértékű. Azóta szinte minden évben átadták, 2019-ben és 2020-ban a közelgő választások, valamint a koronavírus-járvány miatt maradtak el az ünnepségek. Pályázni, mint eddig is, két kategóriában lehet: egyrészt az elmúlt tizenkét hónapban legjobban teljesítő önkormányzatok, másfelől pedig azok az elöljárók számíthatnak elismerésre, akik valamilyen közösségépítő, eredeti ötlettel járulnak hozzá a fejlődéshez. Eddigi díjazottjaik önkormányzati kategóriában: Nagyszalonta önkormányzata, illetve Török László polgármester, továbbá Bors község és Bátori Géza, Biharfélegyháza Kelemen Zoltán révén, a Sorbán Levente vezette Alsólugas, valamint a Mados Attila irányította Bihardiószeg. A kezdeményezés kategóriában pedig plakettet vehetett át Balazsi József (Érsemjén), Nyakó József (Érmihályfalva), Nyíri Sándor (Kiskereki), Nagy Miklós (Szalárd) és Béres Csaba (Székelyhíd). Sorrendben a következő ötletekért kapták ezt: a Rendezett porta-program, a Részek viadala verseny, a legtöbb testvértelepülés, a fiatalok helyben maradását elősegítő projekt, valamint a szociális hálózat kiépítése.

Saját magát is nevesítheti valaki vagy mást is jelölhet. Bihar megyében az RMDSZ-nek 21 polgármestere és 14 alpolgármestere van (ott, ahol nincs polgármestere). Legutóbb a múlt héten bővült az alpolgármestereinek a száma, éspedig a szórványban: Kisnyégerfalván Sebestyén Ferenc, Gyantán Dan Julianna lett alpolgármester.

A díj névadója, Beöthy Ödön 225 évvel ezelőtt született, volt táblabíró, Bihar vármegyei al- és főispán, országgyűlési képviselő is. Az 1848-as forradalom és szabadságharc leverése után arra kényszerült, hogy külföldön folytassa tovább az életét – Hamburgban hunyt el 1854-ben.

A szerző felvétele

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában