Leépítés

2021.02.15. 15:41

Kilencszáz ember marad munka nélkül Biharban

Négy vállalkozás összesen kilencszáz alkalmazottat bocsát el Bihar megyében, adja hírül a Bihar Megyei Területi Munkaügyi Felügyelőség (ITM).

A kollektív elbocsátások a bankszektorban, a bútorgyártásban és a cipőgyártásban lesznek, de a vállalkozások nevei még nem közölhetők, ugyanis egyelőre csak szándékbejelentés történt az ügynökséghez, konkrét döntések még nem születtek. Mindezek mellett további több mint 7600 egyéni munkaszerződés van felfüggesztve a világjárvány okozta nehézségek miatt. Megyénkben jelenleg 190.986 aktív egyéni munkaszerződés van, az aktív munkavállalók száma 165.902, míg az aktív munkaadóké 23.162. Ezek a számok nagyjából megfelelnek az egy évvel korábbi adatoknak.

Ellenőrzések

A felügyelőség arról is tájékoztat, hogy az intézmény munkatársai januárban 291 munkaadót ellenőriztek és 382 szankciót alkalmaztak, ezek közül 42 bírság volt 471 ezer lej összértékben. A 382 szankció 62 százaléka, azaz 239 eset a munkaviszonyra vonatkozó szabálysértés volt, a többi 38 százalék, azaz 144 eset a munkavédelmi előírások megszegését állapította meg. A vétségek zöme, ami miatt 206 figyelmeztetést és 26 bírságot róttak ki, a pihenőidővel és a fizetésekkel kapcsolatos probléma volt. Az ITM tizenhárom olyan vállalkozást talált, ahol összesen huszonkét embert dolgoztattak feketén. A felügyelők kilenc bírságot róttak ki 360 ezer lej összértékben. Az ITM más intézményekkel közösen ellenőrizte a járványvédelmi előírások betartását is. A 78 kontroll során 57 szankciót alkalmaztak, ezek közül négy bírság volt négyezer lej összértékben. A megállapított szabálytalanságok között szerepelt az, hogy a vállalatok nem végeztek epidemiológiai szűrést a munkások és a látogatók körében, nem volt meg nekik a járványvédelmi terv, illetve vendéglátóipari egységek esetében nem volt meg az asztalok között a minimum kétméteres távolság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában