felújítás

2021.02.17. 09:28

Júniusra elkészül a váradi Transilvania mozi

A kivitelezési tervek módosítása után tavaly novemberben kezdték újra a nagyváradi Transilvania mozi felújítását, amelyet várhatóan júniusban fejeznek be.

Pap István

Az egykori nagyváradi Transilvania mozi modern multifunkcionális létesítménnyé alakul át, ahol nemcsak vetítéseket, hanem színházi előadásokat is lehet majd tartani. Az épületben jelenleg zajló munkálatokról Sava Annamária, a Nagyváradi Ingatlankezelő Igazgatóság szolgálatvezetője lapunknak elmondta, hogy az eredeti kivitelezési terveket a tűzvédelmi előírások módosulása miatt meg kellett változtatni, és mivel az így keletkezett többletköltségek meghaladtak egy bizonyos szintet, ezért nem lehetett folytatni az eredeti kivitelezési megbízatást, hanem új tendert kellett kiírni a munkálatra. A nyertes ugyancsak a Construcții Bihor cég lett, mely tavaly novemberben fogott hozzá az aktualizált terv megvalósításához.

Korábban már elvégezték a mozi előtti kis téren a munkálatokat, az épület belsejében kibontottak bizonyos falakat, szélesítették az ajtónyílásokat, illetve egy új, az udvarra vezető kijáratot is vágtak, hogy mindezekkel megfeleljenek az új tűzvédelmi követelményeknek. Megújult az előadótér színpada, amely végül nem mobil színpad lesz, mert az túl drága lett volna, tette hozzá Sava Annamária. Megépült már a nézőtér vasszerkezete, kialakították a színpad mögötti technikai pultnak helyet adó helyiséget, az öltözőket, a sminkszobát, a kelléktárat. A megfelelő akusztika biztosítása érdekében új falakat építettek a terembe, és leszigetelték a falakat tűzvédelmi szempontból engedélyezett anyagokkal.

Az előtérben is elvégezték a szükséges munkálatokat: a bejárattal szemben van egy új félemelet, annak a tartószerkezetét is megépítették már, a lépcsőket is felújították, a folyosó két oldalán kialakított bemélyedésben ruhatár kap majd helyet. Kialakították a liftaknát, ugyanis a létesítményben lift is lesz, amellyel a kellékeket, berendezéseket szállítják majd. A továbbiakban a lift beépítése, a bútorzat beszerzése és beszerelése történik meg.

A helyszínen végigvezetett Ioan Baintan, a Construcții Bihor cég igazgatója, aki a fentiekhez hozzátette, hogy behúzzák a falakba az elektromos hálózatot, építik a színpadot, és amint az időjárás megengedi, megkezdődnek a vízszigetelési munkálatok, valamint a szellőztető rendszer kiépítése, majd pedig a végső simítások a kültéren. Az átalakítás érdekessége, hogy a színpad elfoglalja majd szinte a teljes egykori földszinti nézőteret, és a teremben csak karzaton foglalnak majd helyet a nézők. A Transilvania mozi felújítása és átalakítása 6,8 millió lejből valósul meg, amihez hozzáadódik az áfa. Baintan elmondta, hogy a munkálatoknak mintegy a felével vannak meg, és júniusig teljesen elkészül a létesítmény átalakítása.

Fotók: Alexandru Nițescu, Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában