Péntekhely

2021.02.19. 09:05

Florin Birta: Lehet nyilatkozni a régészeti leletek ügyében

Pap István

Portálunkon is megírtuk, de több más sajtóterméknek is az tűnt fel, hogy a Nagyváradi Polgármester Hivatal hírembargót rendelt el az ortodox katedrális körül épülő mélygarázs munkálatai közben a helyszínén talált régészeti leletek kapcsán. Florin Birta polgármester csütörtöki sajtótájékoztatóján tagadta, hogy bárminemű tiltás lenne érvényben. Sőt, kérdésünkre ki is terített egy térképet az asztalra, amelyen megmutatta, hogy a munkaterületen a katedrális és az A8 számú tömbház között találtak három csontvázat, illetve egy kőkerítést 1,8–2 méter mélységben.

„Azt a területet lezárták, a kivitelező ott most nem dolgozik. Amikor az időjárási viszonyok megengedik, akkor a régészek megvizsgálják a leleteket, és amint több információ áll rendelkezésükre, minden bizonnyal elárulnak részleteket is. Nincs nekünk mit titkolni ott” – fogalmazott a polgármester. Amikor az újságírók jelezték, hogy a régészeti felügyeletet ellátó Körösvidéki Múzeum titoktartási egyezségre hivatkozva nem adott információkat, Florin Birta elmondta: „fogalmam sincs ilyesmiről. Majd megkérdezem az ingatlankezelő igazgatóságtól, amelyik a szerződést kötötte, hogy van-e ilyen kitétel a szerződésben”. Később elmondta, hogy beszél az ortodox püspökséggel is, hogy megtudja, végeztek-e régészeti feltárást, amikor a katedrálist építették. Hozzátette, hogy ha a munkálatok során máshol is találnak régészeti leleteket, akkor leállnak mindaddig, amíg meg nem vizsgálják a talált anyagot.

Szentély

A sajtó nyomására megváltozott a helyzet, mert immár készséggel válaszolt kérdéseinkre Doru Marta, a Körösvidéki Múzeum régésze is, aki elmondta, hogy ha valóban a középkori templom szentélyét találták meg a középkori Péntekhely területén, az nagyon értékes lelet, de az már látszik, hogy valósággal kettévágta a középkori épületet egy, a múlt század hetvenes éveiben zajlott távfűtési munkálat. Hangsúlyozta, hogy az egész munkaterület nagyon rossz állapotban van régészeti szempontból, mert a történelem során számos beavatkozás történt ott; kiemelte többek között a katedrális építését és a rengeteg közműmunkálatot.

Végezetül elmondta: „A kivitelező addig a mélységig ásott, ahol a mélygarázs alja lesz, de mi most azt kérjük, hogy leáshassunk a steril talajig, hogy lássuk, milyen magas és milyen típusú a talált fal”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában