Olvasói panasz

2021.02.24. 09:01

Egyik gond a másik után: figyeljünk oda a hulladékelszállítási szerződésekre!

Egyik nagyváradi olvasónk arra hívta fel a figyelmet, hogy vélhetőleg hamis hulladékelszállítási szerződést kapott postán. A RER mindenkit arra kér, aki ilyesmit tapasztal, hogy mihamarabb értesítsék erről a vállalatot.

Fotó:

Pap István

Nem elég, hogy rendkívül lassan halad az új hulladékelszállítási szerződések aláírása Nagyváradon, a köztisztasági szolgáltatást ellátó RER vállalat most egy újabb problémával kell szembenézzen, amit egy, a neve elhallgatását kérő olvasónk jelzett szerkesztőségünknek. A magánházban lakó váradi panaszos elmondta, hogy a múlt héten a januári számlával együtt megérkezett postán az új hulladékelszállítási szerződése is. A baj csak az, hogy olvasónk nem kötött ilyen szerződést, ennek ellenére a neki elküldött irat alá volt írva, ráadásul olyan kézjeggyel, ami még csak nem is hasonlít az ő aláírására. Továbbá a név és a lakcím helyesen van feltüntetve a dokumentumon, viszont a személyi szám és a személyi kártya sorszáma már nem pontos. Olvasónk tehát egy hamis szerződést kapott, és azért is jelezte telefonon ezt az esetet portáluknak, hogy mások is figyeljenek oda jobban ezekre a szerződésekre.

Elképzelhető

Pálhegyi Zoltán, a RER Vest igazgatója az üggyel kapcsolatos kérdéseinkre válaszolva elmondta, hogy a vállalat ügynököket alkalmazott, hogy ezeket a szerződéseket megkössék. A magánházban lakókat személyesen felkeresik az ügynökök, akiknél van egy táblagép, azon jelöli ki a RER megbízottja azt, hogy voltak-e változások az ügyfél személyi adataiban a régi szerződéshez képest, továbbá megjelöli azt is, hogy az ügyfél mekkora edényeket akar, végezetül pedig a lakó a táblagépen lévő aláírási felületen az ujjával aláírja a szerződést, amit az ügynök jóváír. A szerződés ezt követően automatikusan feltöltődik a RER adatbázisába. Ha az ügyfél kéri, akkor e-mailen küldik el neki a szerződést, akinek pedig nincs villanyposta címe, annak postán, a soron következő számlával együtt. Pálhegyi Zoltán a továbbiakban kifejtette, hogy az ügynököket teljesítménybérrel fizetik. Van ugyan egy fix havi bérük, de van egy megállapított célkitűzésük is, amit ha teljesítenek, akkor komoly bónuszt kapnak, tehát megvan a kísértés, hogy bármilyen eszközzel, akár álszerződések kiállításával növeljék a teljesítményüket. „Mi GPS-en követjük azt, hogy az ügynökök hol járnak, éppen amiatt, hogy elkerüljük azt, hogy némelyek üljenek otthon, és kilóra aláírják a szerződéseket. Viszont azt sajnos meg tudják csinálni, hogy a kapu előtt állva kitöltik a táblagépen az adatokat anélkül, hogy beszélnének a lakókkal”. Éppen ezért Pálhegyi Zoltán arra kéri a panaszost, és mindenkit, aki azt látja, hogy a szerződésen nem az ő aláírása szerepel, vagy tudja, hogy nem írt még alá szerződést, mégis megérkezik hozzá a dokumentum, hogy mihamarabb keressék fel a RER Körös (Vladimirescu) utcai székhelyét, mert elképzelhető, hogy hamis szerződést kaptak.

Zsák helyett kuka

A számos probléma ellenére a magánházakban lakóknak mintegy hatvan százalékával már szerződést kötött a RER, tudtuk meg Pálhegyi Zoltántól, bár a kertes házakban lakók körében is sok az ellenérzés az új szerződések kapcsán. A fentebb idézett panaszos is jelezte, hogy a most felkínált feltételek mellett ő sem akarja aláírni az új szerződést, mert „eddig kéthetente szállították el a sárga zsákot, nem értem, hogy miért kell most már hetente elszállítani? Mi ketten lakunk egy háztartásban, szinte egy hónap alatt sem gyűlik össze száz liternyi újrahasznosítható hulladék. Eddig fizettem huszonhárom lejt két személyre, most több mint harminc lejt fizetek, mert úgy határoztak, hogy hetente jönnek sárga zsákot üríteni. De hányan kell lakjanak egy háztartásban ahhoz, hogy hetente megteljen egy százliteres zsák újrahasznosítható hulladékkal?” – fogalmazott a panaszos, hozzátéve, hogy az újrahasznosítható hulladék esetében is a chippel ellátott kuka jelentené a megoldást. Ennek kapcsán Pálhegyi Zoltán elmondta, hogy zsákok helyett lehet kukákat kihelyezni minden magánházhoz, erről azonban az önkormányzat kell megegyezzen a cég tulajdonosaival. Addig is azonban, míg ez a kérdés tisztázódik, Pálhegyi Zoltán szerint alá kellene írni az új hulladékelszállítási szerződéseket, hogy be lehessen vezetni az új számlázási rendszert. „És menet közben lehet javítani a dolgokon, de nem lehet addig halogatni az új rendszer bevezetését, amíg minden helyreáll, mert akkor sosem kezdjük el” – jegyezte meg végül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában