bemutató

2021.01.26. 11:00

Koronás üzenetek – könyvbemutató Csillagvároson 

Vinczéné Pálfi Judit lelkész Koronás üzenetek című könyvének bemutatóját tartották vasárnap délelőtt a nagyvárad-csillagvárosi református templomban. Igét hirdetett Csűry István püspök. A kötetet Visky István fugyivásárhelyi lelkipásztor ismertette. „Az ürességben megszólal a szó, hidat ver az emberek közé és létrejön a láthatatlan közösség, vagyis az egyház valósága” – fogalmazott.

Ciucur Losonczi Antonius

Szószéki beszédében Csűry István püspök hangsúlyozta: örömmel tett eleget a meghívásnak, hiszen ezen a vasárnapon Csillagvároson több mindent is ünnepelnek. A református gyülekezet lelkésze, Vinczéné Pálfi Judit könyvének bemutatását, mely arról szól, hogy az elmúlt időszakot, ami mindannyiunk életét megnehezítette, ő értelmesen használta fel, arra törekedve, hogy ilyen körülmények közt is együtt maradjon és lelkileg épüljön a közösség. Ugyanakkor az elmúlt héten zajlott az ökumenikus imahét is, mely tovább fog folytatódni, valamint a magyar kultúra napjáról is megemlékeztek.

Vinczéné Pálfi Judit lelkész

A felolvasott igeszakasz (János evangéliuma 15. részének 10. és 11. verse) alapján az egyházfő arra hívta fel a figyelmet: Isten szeretni akar bennünket, és nekünk meg kell látni azt, hogy az értékek itt vannak körülöttünk, és ezek akkor születnek, ha mi Krisztus-követők vagyunk. És ezek az értékek ugyan veszélyben lehetnek, de ennek van ellenszere – amit az ember az ő hite által az értékek megvédése érdekében meg fog tenni. Az az ember, aki meghallgatja az Igét, befogadja a szívébe és elindul vele, hogy bekopogjon a szomszédjához is, ahhoz, aki magára zárta az ajtót, vagy Istenről nem akar hallani, mert ateista. A gyakorló keresztény emberek – amilyenekké nekünk is lennünk kell – fogják ugyanis a világot más irányba fordítani, mely utat Jézus Krisztus is kijelölte számukra, mert ott lesznek az öröm, a szeretet, a remény, az értékek, és mindazok, akik megmutatják nekünk, miként kell ezeket megvédeni, megtartani, sőt, szaporítani. Rajtunk múlnak tehát a dolgok, de nem maradunk egyedül, mert „szőlővesszői állapotunk a szőlőtőről fakadó állapot”, és nagyon sok más vessző van körülöttünk, melyek gyümölcsöt hoznak, amik által önmagunk és a környezetünk élete is szebbé válik. Nekünk pedig nem marad más feladatunk, mint szüntelenül imádkozni, gyarapítani a kultúránkat és a másokét is tisztelni, elindulni az emberek felé azokkal a küldetésekkel, melyeket Isten számunkra ajándékozott, és annak tudatában, hogy életünk az ő kezében van.

 

Az igehirdetési szolgálatért Vincze Zoltán várad-csillagvárosi tiszteletes mondott köszönetet. Ezt követően Vinczéné Pálfi Judit felidézte 2020. március 15-ét, amikor Nagykárolyba hívták igét hirdetni. Bár akkor még nem volt karantén, egyeztetve a püspökséggel és a kollégáival, végül úgy döntött, hogy inkább nem megy el, ezért ez a nap úgy maradt meg az emlékezetében, mintha egy sorompót fektettek volna a szolgálata, az élete elé. Két napig gondolkodott azon, hogy minden be lesz zárva ugyan, de azért Isten szolgájának mégis valamit tennie kellene. És mivel Isten adja a kreativitás ajándékát is, hiszi, hogy tőle származott az a gondolat, hogy minden hajnalban a számítógép elé üljön, és vele kezdve a napot, megosszon rövid igei üzeneteket a Facebookon, abból kiindulva, hogy a pánik és félelem közepette is pislákoló fényként mindig jelen van köztünk a kegyelmes Isten.

A kötetet bemutató Visky István fugyivásárhelyi lelkipásztor szerint, mint mindennek, ennek a könyvnek is helye van. A szó mindig elvégzi a munkáját, ugyanis ahol üresség van, ott valami titokzatos belső, isteni erő elkezd működni, hogy az üresség megtöltekezzen. „Judit hagyta, hogy ez a titokzatos belső erő beszippantsa őt, hogy szóval töltse be az ürességet” – fogalmazott. Hozzátette: ugyanakkor a leírt áhítatok, meditáció nélkülöznek bármiféle liturgiai megfontolást, „paposságot” – és ez nagyon jó, mert amikor Isten megszólal és megszólít bennünket, akkor ő is mindig eltekint a formától, nem fecseg, egyszerűen csak szól, röviden, szépen, érthetően és pontosan. Találó a könyv címe is, hiszen a korona a dicsőség jele, amit valami miatt most a vírus kisajátított magának és hordoz, Vinczéné Pálfi Juditnak köszönhetően azonban a korona a helyére került, Istenhez, az ő dicsőségére. És még egy helyreállításnak vagyunk a szemtanúi, a borítón ugyanis megjelenik a szivárvány, mely a református keresztény hívő embereknek többet jelent, mint egy gyönyörű látványt: Istenünk szövetségkötésének látványos és látható pecsétjét szimbolizálja, melyet a pusztító vízözön után Noéval és minden élőlénnyel, illetve a földdel kötött.

Az ünnepségen közreműködött a Soroglya együttes néhány tagja (Dallos Levente, ifj. Vincze Zoltán, Vincze Balázs). A Koronás üzenetek megjelenését támogatta a Királyhágómelléki Református Egyházkerület és Pető Dalma helyi önkormányzati képviselő közbenjárásával a Bihar Megyei Tanács Közösségi Ügyek Igazgatósága. Szerkesztés és korrektúra: Ardai Erika, borítóterv: Szomor Attila, készült az Europrint nyomdában.

 

A szerző felvételei

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában