Egész évben

2021.01.05. 09:09

Járvány idején is van házszentelés

A szokásos házszenteléseket is nagy körültekintéssel és fegyelemmel kell kezelni, és csak ott végezni, ahová előzetesen meghívták a papot – hangsúlyozta egyik legutóbbi körlevelében Böcskei László megyés püspök.

Fotó: Illusztráció

Ciucur Losonczi Antonius

A Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye főpásztora a koronavírus-járvány miatt azt kérte a papoktól, hogy házszentelést csak ott végezzenek, ahova meghívják őket. Ezt mindenki számára tegyék érthetővé, hirdessék ki a szentmiséken, kiemelve, hogy a pap az egész év folyamán a hívek rendelkezésére áll és bármikor elvégzi a házszentelést. Senki irányába nem szabad erőltetni a házszentelést. Követni kell az előírt liturgikus formákat, de mindenben a legrövidebb formát alkalmazzák. A házszentelést végző pap ne vigyen magával kíséretet, maximum ketten menjenek. A házszentelés alkalmával kerüljék a zárt helyiségekben folytatott beszélgetéseket. Szorítkozzanak a legszükségesebb mondanivalóra, inkább a bátorító üzenet továbbadására összpontosítsanak. Jelezzék a híveknek, hogy a házszentelés alkalmával ne készüljenek kínálgatással.

A házszentelés legyen az az alkalom, amikor az egyház közelségét fejezik ki híveik felé és az áldás kegyelmeiben részesítik őket. A közösen elmondott imádság pedig sokszoros erővel hat a hívek életére! Legyen általános szabály, hogy a házszentelést védőmaszkban végzik, kézfertőtlenítőt használnak és megtartják az előírt távolságot. A házszentelések ideje alatt a vasárnapi szentmiséken egy könyörgésben emlékezzenek meg azokról a családokról, akik nem tudják fogadni a házszentelést végző papot, hogy ezáltal ők is megérezzék a lelkipásztor közelségét és gondoskodását – kérte Böcskei László.

Elég nehéz meghatározni egyébként a házszentelések kezdetét, illetve eredetét. Tulajdonképpen a vízkereszthez, Urunk megjelenésének ünnepéhez kapcsolódik. Ilyenkor arra emlékezünk, hogy a három napkeleti bölcs elment a kisded Jézushoz, s vittek neki aranyat, mirhát és tömjént. „Aranyat a nagy királynak, tömjént az igaz Istennek és mirhát az ő temetésére”, szokták mondani a szertartás közben. Egy teofániát ünnepelünk tehát vízkeresztkor, ami azt jelenti, hogy az Úrnak a megjelenése, megmutatkozása. A házszentelés alkalmával olyan vízzel szokták meghinteni a hajlékokat, melyet vízkeresztkor szentelnek meg. A szertartás rövid, tartalmaz egy felvezető könyörgést, egy imádságot, Miatyánkot, Üdvözlégyet vagy Hiszekegyet. A CMB egy latin rövidítés (Christus mansoniem benedicat), azt jelenti: Krisztus, áldd meg e házat! Régebben krétával írták fel ezt az ajtó fölé, valamint az évszámot és egy mottóul szolgáló szentírási idézetet is, napjainkban inkább matricákat készítenek és ragasztanak az ajtófélfára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában