utánajártunk

2021.01.07. 16:06

A mérhető űrtartalom alapján számláznak a szemétszállításért

Egy vidéki olvasónk jelezte lapunknak, hogy többet kell fizessen a szemétszállításért, mint korábban. Míg régebben ez havonta körülbelül 10 lejbe került, most 32 lej a díjszabás. Mint megtudtuk, ennek több oka is van. Az egyik például az, hogy a törvény (2011/211. számú) értelmében nem lej/fő alapján kell immár megvalósuljon a hulladék elszállítása és számlázása, hanem a háztartásokban összegyűjtött szemét mérhető űrtartalma alapján (lej/köbméter, lej/tonna stb.).

Ugyanakkor az integrált hulladékgazdálkodási szolgáltatás értelmében a falvakban most már négy frakciókban valósul meg a hulladékgyűjtés, míg a városokban öt frakcióban, és ez bonyolultabb logisztikát követel. Többszínű zacskó és kuka (edény) van, valamint átlagosan két és félszer többször kell kiszálljon a szolgáltató, hogy begyűjtse a szelektíven gyűjtött szemetet, annak ellenére, hogy egyes kukásautóknak a raktere kettéosztott az optimizálás érdekében. „Mindezen közös (önkormányzat, szolgáltató, előfizető) erőfeszítések annak érdekében történnek, hogy a tömérdek hulladék minél nagyobb részét újrahasznosítsuk, és a természetet, klímát ne terheljük, hátha unokáink ismét megélhetnek majd fehér karácsonyokat” – fogalmazott a lapunknak nyilatkozó Pásztai Zoltán, a szolgáltatást végző AVE Bihor képviselője.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában