Istentisztelet

2021.01.25. 16:00

A magyar kultúra ünnepe Nagyvárad-Rogériuszon

Fotó: János Piroska

János Piroska

Sok más helyszínhez hasonlóan a nagyvárad-rogériuszi református gyülekezetben is megünnepelték a magyar kultúra napját. A január 22-hez legközelebb eső vasárnap, vagyis tegnap a délelőtt 11 órakor kezdődött istentisztelet keretében Nagy Béla Thália ölében című könyvét mutatták be, mely Hajdu Géza művészpályáját tárja az olvasó elé.

Az istentisztelet alapigéjeként Kövendi István lelkipásztor az 50. zsoltár 15. versét olvasta fel: „És hívj segítségül engem a nyomorúság idején, én megszabadítlak téged és te dicsőítesz engem.” „Ezt az igeverset nem lehet magunktól elhárítani, hiszen személyesen nekünk szól, szíven talál” – mutatott rá a lelkipásztor, hozzátéve: „Isten élő kapcsolatot kínál fel nekünk, nem rója fel, hogy legtöbbször csak a nyomorúságban keressük meg kéréseinkkel Őt, hanem biztat a felé való fordulásra”. A lelkész a szülő-gyermek kapcsolathoz hasonlította az Isten és ember közötti kapcsolatot, amelyben a szülő már a megszületése előtt ismeri a gyermeket. „Mi meg akarjuk-e ismerni Őt?” – tette fel a kérdést az igehirdető, aki szerint „Isten irányt mutat számunkra, nem a mi érdemünkért, áldozatunkért, hanem Jézus Krisztus áldozatáért szabadít meg bennünket. Istennel való személyes kapcsolatra, imádságra van szükségünk, ez a személyesség van ott a himnuszunkban, amely 198 éve szívünkhöz közel álló, igazi fohász”.

Az istentisztelet után a könyvbemutató alkalmával először a szerző, Nagy Béla lépett mikrofonhoz, röviden szólva a kiadványról, amely elmondása szerint nem az ő, hanem Hajdu Géza könyve. A színművész eddigi 50 esztendős pályafutása tekintélyes időszak a nagyváradi magyar hivatalos színjátszás 220 évéből – tette hozzá a szerző. Hajdu Géza (a képen) megjegyezte: a színész sokszor szeretetre éhes gyermek, aki szívét, lelkét adja a közönségnek. A könyvvel kapcsolatban elmondta: az 50 éves színészi pályafutása mellett – amelyet a továbbiakban sem szeretne elhagyni – olvashatunk gyermekkoráról, illetve a felelevenített korszak társadalmi történéseiről is. A kötetből Kardos M. Róbert és Kovács Levente színművészek olvastak fel részleteket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában