elkészült

2020.12.03. 16:27

Székelyhídi körgyűrű: politikai útavatás

A székelyhídi elkerülő út felavatását megszervező Bihar Megyei Prefektúra meghívta Lucian Bode szállításügyi minisztert, de jelen volt az eseményen Dumitru Țiplea prefektus mellett Ilie Bolojan megyei tanácselnök, sőt, Florica Cherecheș liberális párti parlamenti képviselő is. Nem tartották azonban indokoltnak meghívni a székelyhídi közösség választott vezetőjét, Béres Csaba polgármestert.

Pap István

Nyilatkozatot küldött szerkesztőségünknek Béres Csaba, Székelyhíd polgármestere, melyben azt nehezményezi, hogy a székelyhídi elkerülő út november 30-án szervezett avatására nem hívták meg őt is. A nyilatkozat teljes szövege a következő: „Megdöbbenve értesültem arról, hogy november 30-án a déli órában az általam vezetett városban, Székelyhídon egy nagyszabású beruházás suttyomban való átadására került sor. A szóban forgó beruházás Székelyhíd város elkerülő útja, melynek megvalósulásában az RMDSZ-nek, jómagamnak és szakértő csapatomnak több, mint 10 éves munkája van. Felháborítónak tartom, hogy azok, akik most kutyafutta átadó ünnepséget tartottak, nem szóltak a helyieknek, azoknak, akik valóban dolgoztak a projekten, nem is értesítettek senkit, ami finoman szólva is illetlenség. Alattomos módon el akarják venni tőlünk az ünneplés örömét, azoktól, akik évtizedet harcoltak a beruházás megvalósulásáért, s azoktól a székelyhídi lakosoktól, akik az elkerülő út révén egy nyugodtabb, csendesebb, biztonságosabb városban élhetnek. Egyesek önzése kerekedett most felül. Akár örülhettünk, ünnepelhettünk volna együtt, hisz a megvalósítás mindannyiunk javát, kényelmét szolgálja, mind a székelyhídiakét, mind azokét az átutazókét, akik a Temesvár–Nagybánya útvonalon haladnak.

Furcsa átadás volt ez, hisz tudomásom szerint a világon mindenütt egy útmunkálat akkor van kész, amikor minden a helyén van és a kisajátított területek tulajdonosai is megkapták az őket megillető kártérítési összeget. Jelen esetben a beruházás még nincs teljesen kész, ezt a miniszter úr is elismerte, hisz a töltésen, árkokon dolgozni kell még bőven, és csak 85 százalékos a szerződés végrehajtása. A kárpótlásról már nem is beszélve, hisz a jelenlegi miniszter ezt meg sem említette. Az RMDSZ és az önkormányzat tízéves munkájának gyümölcsét igyekszik learatni az épp aktuális román miniszter és a jelenlegi Bihar megyei vezetés. Számomra ismeretlen, példátlan az, hogy ennyire ne tiszteljék a helyi vezetést, hiszen mint ahogyan én minden székelyhídi és a hozzátartozó településen élő lakos polgármestere vagyok, úgy a megyei tanács elnöke minden önkormányzatot kell képviseljen és tiszteletben tartson, pártpolitikai hovatartozás nélkül. Mindezek után már csak arra vagyok kíváncsi, hogy ha Élesden, Belényesben majdan elkészülnek az elkerülő utak, az avatóünnepségre ott sem kap meghívót a város polgármestere?”

A prefektúra álláspontja

Mivel a polgármester megszólította levelében a Bihar Megyei Tanács elnökét, ezért megkerestük az ügyben Ilie Bolojant, aki azonban nem kívánt nyilatkozni, mondván, hogy az eseményt nem a megyei tanács, hanem a Bihar Megyei Prefektúra szervezte. Ez utóbbi intézmény kancelláriájától pedig azt a választ kaptuk, hogy a prefektúra együttműködik a helyi önkormányzatokkal, ezért jó lett volna, ha a polgármester a prefektúrához intézi kérdéseit, nem pedig a sajtóhoz fordul. Továbbá Lucian Bode munkalátogatáson vett rész Bihar megyében, amelynek során több Bihar megyei munkálatot is megtekintett, nem csak a székelyhídi elkerülő utat. Csak a 76-os országúton végzett munkálatok miatt számos helyi önkormányzat érintett, a miniszter erre a munkálatra is kilátogatott, mégsem hívtak meg egyetlen polgármestert sem, magyarázkodott a prefektúra. A székelyhídi elkerülő utat az Országos Autóút és Autópálya-kezelő Társaság (CNAIR) valósította meg, és az ő kezelésében marad annak megépítése után is, tehát a társaság hatáskörébe tartozik a kisajátítások kezelése és rendezése is, szögezi le a prefektúra kancelláriája.

Borítóképünkön az útavatás egyik mozzanata (előtérben Lucian Bode)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában