Beruházás

2020.12.03. 11:59

Mélygarázs épül az ortodox katedrális körül

Megkezdték a nagyváradi ortodox katedrális körüli alagsori mélygarázs építését. A létesítmény egy év alatt kell elkészüljön.

Fotó:

Pap István

November 19-én írta alá a váradi önkormányzat a kivitelezési szerződést az ortodox katedrális körüli, a váradi vár előtti mélygarázs építésére a Construcții Erbasu-Simbac konzorciummal, melyet a tenderre érkezett hét ajánlat közül ítélt meg a legjobbnak az önkormányzat. A beruházás becsült költségvetése 28,8 millió lej volt, de a licitáció lebonyolítása után 24,4 millió lejes kivitelezési szerződést kötöttek, sorolta a beruházás részleteit tegnap a helyszínen tartott sajtótájékoztatón Florin Birta, Nagyvárad polgármestere. A kivitelezési időszak tizenkét hónap, tehát jövő év decemberére lehetőleg használatba kell adni az új létesítményt. Florin Birta tudatta, hogy a parkolóban 277 hely lesz, ebből kilenc motorkerékpároknak, hat mozgáskorlátozottaknak, hat pedig elektromos autóknak lesz fenntartva. A 6456 négyzetméteres létesítményt a vársáncból, a Kolozsvári út felől lehet majd megközelíteni két ki- és bejáraton, és még csak most gondolkoznak azon, hogy a Sánc (Griviței) utca felől is megközelíthető legyen a parkoló. A leendő mélygarázs tetején, az ortodox katedrális körül teret alakítanak ki, ahol 63 fát és 638 cserjét ültetnek majd el.

Tudvalevő, hogy az ortodox katedrális előtti főutat közúti aluljáróvá alakítják át, melynek tetejét gyalogos térré alakítják ki, tehát gyakorlatilag a December 1. parktól a vársáncig egységes gyalogos övezetet alakítanak ki. Florin Birta megemlítette azt is, hogy egy héttel ezelőtt írták alá Fürdői és a Ghillányi út felújítására vonatkozó kivitelezési szerződést, de úgy döntöttek, hogy csak január 1. után kezdik el azt a munkálatot, hogy időközben az esetleg rossz időjárás miatt ne kelljen félbehagyni a munkálatokat. Kijelentette továbbá, hogy hamarosan meghirdetik a közbeszerzési eljárást a Gojdu téri aluljáró építésére is, ezt a munkálatot várhatóan jövő év májusában, júniusában fogják elkezdeni.

Park&ride

A most elkezdett beruházásra visszatérve Florin Birta hangsúlyozta, hogy ez egy park&ride típusú mélygarázs, ami azt jelenti, hogy azok, akik ebben a parkolóban hagyják járművüket, azon a napon a parkolójeggyel minden nagyváradi tömegközlekedési eszközt ingyen használhatnak. A mélygarázs a város egyik legfontosabb csomópontjánál, a busz- és villamosmegállók közelében van. Egyébként a mélygarázst a környéken lakók is használhatják majd, ha parkolóbérletet váltanak ki. Kérdésünkre válaszolva Birta elmondta, hogy a vársánc falait nem érinti a beruházás, sőt, a munkálatok során restaurálni is fogják azt.

Mégsem park&ride

A parkolót teljes mértékben a város költségvetéséből finanszírozzák, mondta újságírói kérdésre válaszolva a polgármester. Ennek oka az, hogy az önkormányzat ugyan benyújtotta uniós finanszírozásra ezt a projektet, de elutasították, mert a létesítmény nem a város szélén, hanem gyakorlatilag a város központjában helyezkedik el, ezért nem tekinthető park&ride típusú parkolónak, hiszen ezeknek a lényege pont az, hogy az autósok nem hajtanak be a város központjáig, hanem a város bejáratainál építettet park&ride parkolókban hagyják járműveiket, és onnan alternatív közlekedési módot választanak a városban való közlekedésre. Újságírói kérdésre válaszolva Florin Birta elmondta, hogy szándékoznak a város szélére is parkolóházakat építeni, mert ezekre a beruházásokra lehet uniós finanszírozást nyerni. De hozzátette, hogy jelenleg a most megkezdett munkálaton kívül a megyei kórház melletti parkolóház megépítése jelent prioritást az önkormányzat számára.

Fotók: Alexandru Nițescu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában