Választások

2020.12.07. 07:56

Ismét védőmaszkban szavaztunk

Fotó: Alexandru Nițescu

Pikó Stefánia

A világjárvány mellett két választási kampányon is átestünk az idén, úgy, hogy közben alapjaiban változott meg az életünk. Védőmaszk nélkül nem hagyhatjuk el otthonunkat, és a mindenféle korlátozásokon és óvintézkedéseken túl hétköznapjainkba szövődött az állandó aggodalom, félelem. Vannak, akik emiatt inkább otthon maradtak, és kihagyták az idei második szavazást is, az igazán felelősségtudók azonban vállalták a jelen körülmények kockázatait.

„Vírusveszély ide vagy oda, most is ugyanolyan fontos elmenni szavazni, hiszen ugyanúgy négy évről döntünk. A tét ugyanolyan komoly, mintha nem lenne járvány, ezért számomra nem volt kérdés, hogy részt veszek-e vagy sem. Ahová én tartozom, ott gördülékenyen zajlott a szavazás, igaz, nagy tolongás nem volt a déli órákban. Az íveken, amiket láttam, alig volt néhány aláírás” – nyilatkozta egy megkérdezett a Gojdu-líceumból kifelé jövet.

Az önkormányzati választások alkalmához képest most láthatóan többen viseltek kesztyűt, és többen hoztak magukkal saját írószert, hogy ne azt fogdossák össze, amit mások már használtak. Egy terembe legfeljebb öt embert engedtek be, őket is csak a testhőmérséklet ellenőrzése után, amit az adott épület bejáratánál végeztek el. Mindenhol a szavazók rendelkezésére bocsátottak kézfertőtlenítős palackokat, maszkokat, sőt, kötelező módon használni is kellett ezeket. Természetesen a szavazóbiztosok is folyamatosan használták a fertőtlenítőket, illetve sokan kesztyűben dolgoztak. A termekben kényesen ügyeltek arra is, hogy mindenki megtartsa a kellő távolságot egymástól.

Nem mindenhol zajlott zökkenőmentesen a szavazás, hiszen Bukarestben volt olyan körzet, ahol szünetet kellett tartani, ugyanis két szavazóbiztos pozitív koronavírus-teszteredményt kapott közben. Több helyen pedig pénzbírságokat osztottak ki olyan választópolgároknak, akik maszk nélkül sétáltak be szavazatukat leadni.

Nemcsak a fertőzésveszély miatt maradtak sokan otthon. Vannak, akiket az zavart, hogy a választás erejéig megnyitották a határokat (miközben Magyarországon is vannak szavazókörzetek a román állampolgárok számára), de azt elvárják, hogy a karácsonyt és a szilvesztert csonka családi körben töltsük, és a külföldi rokonok maradjanak is külföldön. Az éjszakai kijárási tilalom feloldásáról sincs szó egyelőre az ünnepek idejére. Összességében önzőségnek tartják egyesek a választások jelen körülmények közötti megszervezését, úgy, hogy mindenféle korlátozáson enyhítenek emiatt, ahelyett, hogy elhalasztották volna. Vagy ha már emiatt enyhítenek, enyhítsenek majd karácsonykor és újévkor is, vélekednek sokan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában