Adók

2020.12.18. 13:18

Év végi többletadóztatás Váradon

Megszavazta a nagyváradi helyi tanács idei évi utolsó ülésén a jövő évre érvényes többletadókat, melyeket a gondozatlan, nem megfelelően karban tartott telkek és ingatlanok tulajdonosaira rótt ki.

Pap István

Nagyváradon kétfajta többletadó típus van: az egyik az, amelyet gondozatlan vagy a belvárosban beépítetlen telkekre, illetve a nem megfelelően karban tartott ingatlanokra vetnek ki. Mint azt a tanácsülés előtti sajtótájékoztatón Florin Birta polgármester elmondta, 2020-ban 44 elhanyagolt telekre vetettek ki ötszáz százalékos többletadót, 2021-ben negyvenhat ilyen telek lesz. Az idén tizenhat belvárosi beépítetlen telekre róttak ki ötvenszázalékos többletadót, ez a szám a következő évben tizenötre csökken. „Összesen 61 telek után kell többletadót fizetni 2021-ben, az idei évben hatvan ilyen telek volt” – összegezte a polgármester.

Ingatlanok

Az ötszáz százalékos többletadót a nem megfelelően karban tartott épületek esetében az idén 349 ingatlan után kellett befizetni, jövőre huszonkilenccel kevesebb, azaz 320 ilyen ingatlan lesz. Ez azt jelenti, hogy felfüggesztik a többletadót azon ingatlanok tulajdonosaival szemben, akik időközben kiváltották az építkezési engedélyt, vagyis jövőre 112 olyan váradi épületen végeznek majd munkálatokat, amelyeket korábban többletadóval sújtottak. Birta megítélése szerint ezek a számok azt bizonyítják, hogy a vonatkozó helyi rendelkezésnek valóban ösztönző hatása van, a tulajdonosok keresik a megoldásokat arra, hogy felújítsák ingatlanaikat.

Még megmenekülhetnek

Birta felhívta a figyelmet arra, hogy az épületekre most kivetett többletadót felfüggesztik, ha a tulajdonosok december 31-ig igazolást mutatnak be arról, hogy befizették az épületfelújítás során rájuk eső költségeket. Ezt a megoldást azok számára találta ki az önkormányzat, akik résztulajdonosai egy ingatlannak, és ők maguk fel akarnák újítani az épületet, a többi tulajdonos viszont nem, így nem lehet a munkálatot elkezdeni. Akik befizetik ezt a garanciaként szolgáló összeget, mentesülnek a többletadó kifizetése alól, mint ahogy mentesülnek azok is, akik az év végéig kiváltják az építkezési vagy a bontási engedélyt, és bejelentik a munkálat elkezdését. A többletadókra vonatkozó tervezeteket a liberális helyi tanácsosok igen szavazataival fogadták el, a PSD ellene szavazott. Mint Emilian Pavel, a párt frakcióvezetője elmondta azért, mert világjárvány idején nem indokoltak az efféle többletadók, hiszen az emberek anyagi helyzete amúgy is meglehetősen bizonytalan a járvány miatt. Az RMDSZ megszavazta az ötszáz százalékos többletadóra vonatkozó határozatokat, mert mint azt Szabó József frakcióvezető lapunknak elmondta, ez azokat a telektulajdonosokat sújtja, akik korábban már többszöri felszólításra sem voltak hajlandók karbantartani telküket, így a gyom átterjed mások telkére is. A többi többletadó-típusra vonatkozó előterjesztések kapcsán az RMDSZ tartózkodott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában