Kiértékelés

2020.12.31. 08:40

Elégedett a prefektus tevékenységével Bolojan

Évzáró sajtótájékoztatót tartott a Nemzeti Liberális Párt nagyváradi székházában tegnap délben Ilie Bolojan megyei pártelnök a PNL öt honatyája közül négynek a társaságában. Egyedül Kiss János parlamenti képviselő nem volt jelen.

Fotó: A szerző felvétele

Ciucur Losonczi Antonius

Évértékelőjében Ilie Bolojan, a PNL megyei elnöke felidézte, hogy idén két választást is szerveztek Romániában – szerinte a helyhatósági kedvezőbb, míg a parlamenti nehezebb körülmények közt zajlott. Meglátásában a liberális párt jelöltcsapata mindkettőn szép eredményeket ért el. A helyhatóságin csöppet a várakozásokon felül teljesítettek, hiszen Váradon a tanácsban meglett a kétharmaduk, a megyei közgyűlésben pedig egy mandátum híján majdnem, illetve a megyében megszerezték a polgármesteri pozícióknak közel a felét. A parlamenti szavazáson viszont a vártnál gyengébben szerepeltek, mivel a tervezett 4 képviselő és 2 szenátor helyett végül csupán 3 képviselőjük és 2 szenátoruk lett.

A következő évre prioritásként határozta meg, hogy ott, ahol a PNL többséget alkot az adott képviselő-testületben, kezdve a legkisebb, liberális vezetésű településtől, Hagymádfalvától (Spinuș), egészen a megyei önkormányzatig, ez a helyzet fejlődést generáljon abban az értelemben, hogy minél több forrást tudnak lehívni, a már elnyert pályázatokat gyakorlatba ültetni és egyéb infrastrukturális beruházásokat megvalósítani. Ami pedig az országos jelentőségű ügyeket illeti, támogatják a kormány projektjeit.

Újságírói kérdésre válaszolva Ilie Bolojan kifejtette, hogy elégedett az éppen egy éve regnáló Dumitru Țiplea munkájával, hiszen helytállt például olyan jelentős történések kezelésében, mint a koronavírus-járvány vagy a két választás, a politikán kívüli szempontokból ezért nincs ok a leváltására. Ugyanakkor nem kizárt, hogy a bukaresti koalíciós tárgyalások nyomán ez mégis bekövetkezik, hiszen a miniszteri kinevezésekről is egy algoritmus alapján döntöttek a kormánypártok. Nem a párt helyi vagy megyei szervezetétől függ tehát, hogy marad-e vagy sem a tisztségében Țiplea, mindenesetre probléma nélkül lehetne továbbra is a kormány területi képviselője, hiszen alkalmas erre, legalábbis Bolojan szerint, aki megjegyezte azt is: a helyhatósági választások nyomán született egy-egy eredmény mind Váradon, mind a megyében, a PNL meglátásában tehát az ezekkel kapcsolatos viták lezártnak tekinthetőek. Nem indokoltak vagy lennének logikusak a tisztségbeli változások e téren, az úgynevezett dekoncentrált intézmények vezetéseiről azonban valószínűleg várhatóak tárgyalások jövőre, de ez is a kormány hatásköre, akárcsak a prefektus leváltása vagy megtartása.

A sajtótájékoztatón megjelent honatyák beszámoltak arról, hogy ki melyik szakbizottságban fog tevékenykedni. Mint elhangzott, Gheorghe Carp az egészségügyi és a munkaügyi, Aurel Căuș a tanügyi, Adrian Hatos a tanügyi és a digitalizációért felelős, Ioan Cupșa pedig a jogi és az alkotmányügyi szaktestületekben fog ténykedni. Az „újoncok” közül érdekes kijelentés tett Aurel Căuș, aki úgy fogalmazott: azt tapasztalta, hogy a parlamenti kollégáinak többsége jóhiszemű, de sajnos olyanokkal is megismerkedett, „akiknek a tekintetében lehet, hogy kevesebb értelem csillog, mint egy háziállatéban”, amit korábban nem képzelt volna el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában