Változatlan

2020.12.18. 09:35

Csökken a hőenergiaár, de a lakosság ugyanannyit fizet

Nem fogja megérezni a lakosság azt, hogy Nagyváradon olcsóbb lett a hőenergia előállítási költsége, mert a város, kihasználva az árcsökkenést, megvonja, illetve csökkenti a lakossági fűtéstámogatást.

Pap István

Romániában az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) szabályozza az energia előállítás árát. Ez az intézmény legutóbbi döntésével Nagyváradon tizenhárom lejjel csökkentette a hőenergia előállítási árát. Ezt a fejleményt kihasználva, a nagyváradi önkormányzat megvonta a magánhőközpontokra csatlakozott lakossági fogyasztóknak nyújtott eddigi 10,37 lej/ gigakalória fűtéstámogatását, így ők decembertől csak 2,75 lejjel fizetnek kevesebbet az elfogyasztott hőenergia után, az új tarifa ugyanis 245,37 lej/ gigakalória lesz. A Nagyváradi Hőszolgáltató Vállalat hőközpontjaira csatlakoztatott lakossági fogyasztók díjszabása is marad a régi, gigakalóriánként 276,15 lej, esetükben az önkormányzat 12,33 lejjel csökkentette az eddigi 47,48 lej/gigakalória fűtéstámogatást. Mivel a jogi személyek eleve nem kaptak fűtéstámogatást a várostól, számukra a fűtésszámlákon is visszatükröződik majd az árcsökkenés. A saját hőközponttal rendelkező jogi személyek az eddigi 258,39 lej helyett 245,27 lejt, a Hőszolgáltató Vállalat hőközpontjaira csatlakoztatott, nem lakossági fogyasztók pedig az eddigi 404,75 lej helyett 392,06 lejt fognak fizetni gigakalóriánként.

A tanácsülést megelőző sajtótájékoztatón Florin Birta polgármester elmagyarázta, hogy azért döntöttek a fűtéstámogatás megvonása, illetve csökkentése mellett, mert ha a jövőben az ANRE ismét emelni fogja az előállítási árat, akkor a szubvenciót, nem pedig a lakosságnak kiszámlázott összeget módosítják majd. Végezetül kifejtette, hogy a város 2020-ban 21 millió lej fűtéstámogatást fizetett ki, emellett 10,5 millió lejt kellett kifizessen a hálózatban történő veszteségek fedezésére. A vonatkozó határozattervezetet a helyi tanács az RMDSZ- és a PSD-frakciók ellenszavazatai mellett fogadta el.

Még egy emelés

Nemcsak a hőszolgáltatás, hanem a vízdíjak is emelkednek Nagyváradon, illetve minden olyan községben, ahol a Nagyváradi Vízművek a regionális szolgáltató. Az emeléseket Florin Birta az utóbbi évek törvénymódosításaival és a számvevőszék döntésével indokolta, mely többek között kimondja azt, hogy a vízművek által a városnak fizetett illetékeket növelni kell. Birta a tanácsülés előtti sajtótájékoztatón elmondta, hogy egy regionális szolgáltató köteles egységes díjszabást alkalmazni, egy másik előírás pedig az, hogy a vízszolgáltatás nem haladhatja meg az adott közigazgatási egység anyagi tűrőképességét. Konkrétan a vízdíjak átlaga nem haladhatja meg az illető településen lévő háztartások átlagjövedelmének 2,5 százalékát. Ezért a nagyváradi önkormányzat is úgy állapította meg a tarifákat, hogy egyetlen községben se haladja meg ez a mutató a 2,5 százalékot. A vízművek jelenleg 8,3 millió lej illetéket fizet évente a városnak, a módosítás után ez az összeg évi 11,5 millió lej lesz, az így befolyó pénzt különböző víz- és csatornázási beruházásokra fordítja majd az önkormányzat. Az elfogadott határozattervezet értelmében a vízdíj 16 banival nő, vagyis az eddigi 3,52 lej helyett 3,68 lej/köbméter lesz, a csatornadíj 19 banival emelkedik, így az 2,32 lej/köbméter lesz, míg az esővíz-elvezetés ára 7 banival lesz drágább, így az köbméterenként 53 baniba fog kerülni minden háztartásnak azokon a településeken, ahol a Nagyváradi Vízművek a szolgáltató.

Birta figyelmeztetett arra, hogy az illeték- és díjszabás-emelésre vonatkozó határozatot a helyi tanács ugyan 2021. január 1-i hatállyal fogadja el, de az új díjszabásokra meg kell még szerezni a Közműszolgáltatásokat Szabályozó Országos Hatóság (ANRSC) jóváhagyását is, ami akár fél évig is elhúzódhat, tehát elképzelhető, hogy a most elfogadott új tarifák csak jövő év júniusában lépnek érvénybe.

A napirendi pont vitáján Adrian Madar PSD-s helyi tanácsos kifejtette, hogy a számvevőszék semmilyen döntése nem kötelezheti az önkormányzatot arra, hogy milyen tarifákat fogadjon el, illetve megjegyezte: hiába állítja azt az önkormányzat, hogy nem emel adókat, hiszen a mostani tanácsülésre előterjesztetett tervezetek is azt bizonyítják, hogy egyre drágul az élet a városban. Válaszában Florin Birta elmondta, hogy a víz- és csatornázási díjak tekintetében Bihar megye a 42. helyen áll a negyvenegy megyéjéből és Bukarest öt szektorából álló rangsorban. Az emelések után Bihar a 40. helyre kerül, ha más megyék nem emelik maguk is a vízdíjat. A határozattervezetet a PSD-frakció ellenszavazatai mellett fogadta el a helyi tanács.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában