Idén másképp

2020.12.07. 08:30

Alternatívák karácsonyi vásárra

A karácsonyi időszakhoz hozzátartozik a vásári forgatag, idén azonban, a járványhelyzet miatt, sok más nagyvároshoz hasonlóan ajándéktárgyakat, téli finomságokat rejtő főtéri faházikók, forralt bor és óriáskerék nélkül várják Nagyváradon az év legszebb ünnepét.

Fotó:  Alexandru Nițescu

János Piroska

Ha karácsony, akkor ajándékozás, és bár sokan ódzkodnak attól, hogy az anyagiaktól tegyék függővé az ünnepet, ha figyelembe vesszük a másik szempontot is, nem tekinthetünk el attól, hogy ez az időszak fontos bevételforrást jelent a kistermelőknek, kézműveseknek. Mint bizonyára emlékszünk rá, az Érmelléki Gazdák Egyesülete legutóbb október közepén hirdetett őszi nagyvásárt a Szent László térre, amit azonban a hatóság felszólítása nyomán kénytelenek voltak lefújni még a hétvégi vásárt megelőző napon. „Ez a helyzet negatívan hat a kézművesekre, őstermelőkre, akiknek a vásár, termékeik értékesítése megélhetési forrást jelent. Meg kell ugyanakkor különböztetni a kézműveseket az élelmiszer-előállítóktól, utóbbiak ugyanis egy kicsivel jobb helyzetben vannak, hiszen az élelmiszereket jobban keresik, sőt, mondhatjuk, hogy a járványhelyzet azt eredményezte, hogy az emberek még inkább elkezdték keresni a helyi termékeket” – mondta el megkeresésünkre Laskovics István, az Érmellék Ízei és Termékei Vásár főszervezője. A termelők egy része már a járvány előtt is gyakorolta a házhoz szállítást, illetve vannak olyanok is, akik most kezdtek neki. Amellett, hogy az egyesület különböző módon tartja a kapcsolatot a vásárosokkal, a termelők maguk között is kapcsolatot alakítottak ki, így például üzemanyagköltséget, időt megspórolva közösen, esetleg egymást felváltva szállítanak be, árukapcsolások jöttek létre.

Tavaly még ilyen és ezekhez hasonló ünnepi díszek között válogathattunk a vásáron. Fotó: Alexandru Nitescu

„Ajánlom szeretettel”

A kézművesek nehezebb helyzetben vannak, ugyanis őket inkább a vásárok alkalmával keresték fel a vásárlók, illetve portékáik is könnyebben gazdára találtak, ha azt fizikailag is meg lehetett szemlélni, fogni. A vásárok híján jelenleg ők az online térben próbálják értékesíteni termékeiket.

A kézművesek online térben való boldogulását hivatott elősegíteni a „Casa meşteşugărească – Kézművesház” elnevezésű Facebook-oldalon indított kezdeményezés, amely Bihar megyei kézművesekre irányítja a közösségi oldal felhasználóinak figyelmét. Naponta több kézműves profilja, illetve az általuk működtetett oldal kerül reflektorfénybe egy egyszerű „Ajánlom szeretettel” megjegyzéssel. „A Kézművesház Facebook-oldalán Bihar megyei népművészek, iparművészek, kézművesek kapnak egyfajta reklámot” – mondta el megkeresésünkre az oldalt szerkesztő Pázmán Ida, a Nagyváradi Kézműves Ház vezetője, akinek már régebbi terve volt egy csokorba szedni a Bihar megyei kézműveseket. Örvendetes tény, hogy egyre több szó esik arról, szinte trenddé vált felhívni a figyelmet arra, hogy az emberek helyi termékeket vásároljanak, ez ebben az időszakban különösen fontos – tette hozzá.

A jövő évi terveket illetően Laskovics István elmondta: amint a járványügyi előírások megengedik, akár bizonyos korlátozások betartásával is, de céljuk, hogy mihamarabb újraindítsák a vásárokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában