Szelektíven

2020.11.13. 10:17

Változóban a hulladékgazdálkodás Nagyváradon

2021. február 1-től mennyiségi alapon történik majd a hulladékelszállítás számlázása, ezért módosítani kell a Keviéppel és a RER Vest vállalattal kötött keretszerződést.

Pap István

Az idén elfogadott törvény értelmében a helyi önkormányzatok jövő év februárjától szelektíven kell gyűjtsék a lebomló biohulladékokat, illetve be kell vezessék a mennyiségalapú számlázási rendszert. Ennek a törvénynek szerzett érvényt a Nagyváradi Helyi Tanács, mely tegnapi ülésén elfogadta a nagyváradi hulladéktárolót üzemeltető Keviép céggel kötött keretszerződés módosítását, melybe külön tételként bekerült a lebomló hulladékok tárolása is. Az elfogadott módosítás értelmében 2021. február 1-től április végéig tonnánként 16,55 eurót fizet a város a lebomló hulladék tárolásáért. Emellett a háztartási hulladék és az építkezési törmelékkel kevert hulladék tárolási díja 1,99 euróval emelkedni fog jövő év februártól, azaz 20,51 eurót kell majd fizetni ezek tárolásáért tonnánként. A bontásokból származó törmelékek tárolási díja nem változik (2,57 euró/tonna), míg a szelektív hulladék és a föld tárolása ingyenes.

Vita a tanácsülésen

Mivel pedig új tarifával dolgozik a Keviép, ezért a város köztisztasági szolgáltatását ellátó RER Vest vállalat is módosította díjszabásait. A napirendi pont vitáján Szabó József, a helyi tanács RMDSZ-frakciójának vezetője arra volt kíváncsi, hogy a parkolóhelyek takarításának költségeit a RER miért fogja a város egy másik számlaszámára kiszámlázni. Ez szerinte ugyanis mind pénzügyi értelemben, mind pedig pályázati szempontból aggályos, ugyanis így elképzelhető, hogy a város által a RER-nek kifizetett összegek meghaladják majd a keretszerződésben rögzített tételeket, illetve a külön számlázás bújtatott támogatásnak minősülhet. Válaszában Florin Birta váradi polgármester azt mondta, hogy az előző szerződési ciklusban is így jártak el, nincs ebben semmi törvénytelen, Eduard Florea, a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal gazdasági igazgatóságának a vezetője pedig biztosította a tanácsost, hogy a külön számlázás nyomán a hivatal által megtérített költségek nem fogják meghaladni a keretszerződésben megszabott összeget, ez csak az áfavisszaigénylést teszi gördülékenyebbé. Szabó József a tanácsülés után lapunk kérdéseire válaszolva elmondta, nem győzték meg a kapott válaszok, ezért is szavazott az RMDSZ-frakció nemmel mindkét szóban forgó javaslatra, illetve megjegyezte: az csak nyolc év múlva, a szerződés lejárta után fog kiderülni, hogy meghaladja-e a város által a RER-nek kifizetett pénzek összege a keretszerződésben foglalt tételeket.

Átállás

A nagyváradi önkormányzat előkészíti a hulladékelszállítás mennyiségi alapú számlázására való átállást. A vonatkozó javaslat megvitatása előtt Florin Birta elmondta, 2021. február 1-től változni fog a számlázási rendszer. Jelenleg még a személyek száma alapján kell fizetni ezt a szolgáltatást egy fix díjszabás szerint, de jövő februártól a begyűjtött és elszállított mennyiség alapján fog számlázni a köztisztasági vállalat. Az átállás megvalósítására 1,4 millió lej értékű beruházást hajtanak végre. Az említett összegből 84 ezer lejt költenek el chippel ellátott szemetesek vásárlására, ugyanis a chipek segítségével tudják nyomon követni azt, hogy az egyes kukákat hányszor ürítik ki. 59 ezer lejből beszereznek 655 zöld színű tárolót az üveghulladék szelektív gyűjtésére. Florin Birta elárulta, hogy a RER cég és az Eco Bihor szelektív hulladékgazdálkodási vállalat képviselői elmagyarázták a városvezetésnek azt, hogy nagy szükség van az üvegek szelektív gyűjtésére, és az érveknek engedve tesznek majd be a tömbháznegyedekben minden hulladékgyűjtő platformhoz egy zöld tárolót is. A magánházak esetében az üvegek szelektív gyűjtését az utcakereszteződésekbe kihelyezendő zöld tárolókkal oldják majd meg. A polgármester elmondta azt is, hogy 1,3 millió lejből vásárolnak 80 ezer zárt szemetest a lebomló hulladék gyűjtésére, továbbá 86.500 zöld színű zsákot is vesznek az üveg és 67.000 sárga színű zsákot a papír és karton gyűjtésére, melyeket szintén a tömbházakban lakók használhatnak majd. Marius Madar PSD-s tanácsos azt kérdezte, hogyan lehet az, hogy a RER cég erre a beruházásra mindössze százezer lejt kért, erre a város feltornázta ezt az összeget 1,4 millió lejre, és azt is kifogásolta, hogy a szóban forgó beruházást a város fejlesztési alapjából finanszírozzák, holott a törvény értelmében fogyó eszközökre, jelesül zsákokra nem lehetne pénzt költeni a fejlesztési alapból. A politikus aggályai ellenére a helyi tanács megszavazta ezt a határozat-tervezetet is.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában