Gyász

2020.11.12. 12:00

Lacrimosa Szőcs Gézának

Budapest, 2018. február 18. Szõcs Géza Kossuth- és József Attila-díjas költõ, a Magyar PEN Club elnöke, a novellaíró verseny zsûritagja a magyar széppróza napja alkalmából rendezett esemény megnyitóján a budapesti Petõfi Irodalmi Múzeum (PIM) dísztermében 2018. február 18-án. A Magyar Írószövetség Jókai Mór születésnapján megtartott rendezvényén novellaíró verseny, antológia-bemutató és koncert is várta a közönséget. MTI Fotó: Mónus Márton

Fotó: Mónus Márton

Hittem és reménykedtem, hogy hamarosan visszatérsz, elmondod, megírod, hogy milyen volt a túlvilágon. Nem jöttél, és már nem írod meg ezt az igazi, rád szabott történetet, melyet örökre elvittél magaddal.

Kivel beszélek majd a Lacrimosáról, amit a Budapesti Pen Clubban terveztünk bemutatni?

Fájdalmasan nagy űrt hagytál magad után.

A 80-as évek elején érett barátsággá a különlegesen gazdag kapcsolatunk, mely negyven éve tart.

Az élet többször szétsodort, ám furcsamód a barátságunk soha nem vesztett fényéből. A véletlen találkozás is mindig élmény volt. Igen, Géza seperc alatt ünneppé varázsolta a pillanatot, mert körülötte mindig történt valami. Csak magas hőfokon, nagyvonalúan, veszélyesen lehetett vele barátkozni. Úgy élt, hogy a fiatalabb generációnak biztonságot nyújtott és követendő utat mutatott. Világítótorony volt, ahol őrizte a lángot. Hol Svájcból, hol az Egyesült Államokból vagy a Szabad Európa Rádióból, mindig a kellő időben szólalt meg, és tudtuk, hogy valaki vigyáz reánk, nem vagyunk egyedül.

Emlékszem, hogy svájci emigrációja alkalmával minden éjjel fél háromkor felhívott Kolozsváron és megkérdezte: otthonról beszélsz? Értettük, és jót nevettünk. Akkor, az a hívás a szabadság éltető szele volt nekem.

Megtisztelő, hogy barátod és kortársad lehettem. Isten veled, Géza, nyugodj békében.

Demény Attila zeneszerző

2020. november 7., Kolozsvár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában