Jubileum

2020.11.23. 08:48

Harmincéves a nagyváradi Bunyitay könyvtár

1990. november 15-én avatták fel hivatalosan a Kanonok-sori Bunyitay könyvtárat, melynek küszöbét november 20-án lépte át az első olvasó. Erre az évfordulóra emlékeztek szombat reggel egy sajtótájékoztató keretében, a járványügyi óvintézkedések betartásával.

Ciucur Losonczi Antonius

Szabó Ödön parlamenti képviselő, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke kiemelte, hogy az akkori római katolikus megyés püspök, Tempfli József bocsátotta a termeket az RMDSZ rendelkezésére, illetve köszönet illeti még ezért Matos Ferenc apátkanonokot is. Úgy fogalmazott: a kilencvenes évek első felében nagy volt a felbuzdulás, sok mindent történt kulturális területen, újságok, folyóiratok jelentek meg. Sajnos azonban később ez a lelkesedés alábbhagyott, viszont a Bunyitay-könyvtárban „volt szufla”, nem szakadt meg a folyamatosság. Az indulásnál a megyei RMDSZ akkori vezetői „bábáskodtak”, Nagy Béla és Varga Gábor, a szakmai irányító pedig Tavaszi Hajnal könyvtáros volt. A pincében létrehozott Tibor Ernő Galériával együtt egy mini kulturális központ alakult ki. Néhány évvel ezelőtt Földes Béla főorvos segítségével fel lett újítva a téka, új polcokat szereltek fel. Az évtizedek folyamán ugyan szembe kellett nézniük kihívásokkal, de a Bunyitay kiállta az idők próbáját, és egyedüliként az országban megmaradt az RMDSZ által továbbra is működtetett könyvtárnak.

Fodor József általános helynök hangsúlyozta, hogy mindig megvolt az összhang. Felidézte, hogy Tempfli József annak idején azzal a megjegyzéssel bocsátotta rendelkezésre a helyiségeket, hogy a történelem folyamán az egyház mindig a kultúra egyik fellegvára is volt, és különösen örült annak, hogy a könyvtárat Bunyitay Vincéről nevezték el. „Adja Isten, hogy ezután is kiszolgálja a felnövekvő generációkat, hiszen egy nyomtatott könyvet olvasni, kézbe venni egészen más érzés, mint az internetet böngészni„ – tette hozzá a vikárius.

A kezdetek óta itt dolgozó Balogh Judit könyvtáros elmondta, hogy jelenleg körülbelül 27 ezer kötettel rendelkeznek, és 500 bérletes olvasójuk van. A fiatalok inkább a klasszikus házi olvasmányokat keresik, az idősebb korosztály pedig a szórakoztató irodalmat. Keddtől péntekig 10–18, szombaton 10–16 óra között vannak nyitva, de a járvány miatt jelenleg nem látogathatók.

Idén augusztus óta különben Nagy Tamás Norbert politológus személyében egy új munkatársa is van a könyvtárnak, aki a meglevő Bihari Napló-állomány és más újságok digitalizálásával foglalkozik. Eddig 1990. január 4-től, vagyis az első lapszámtól 1991. márciusáig jutott el.

Fotók: A szerző felvételei

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában