Évforduló

2020.11.10. 19:01

Emlékművet állítottak az első nagyváradi fotóművésznek

Az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület eddigi egész éves programját meghatározta egy neves évforduló, mégpedig az első nagyváradi fotóművész, Mezey Lajos születésének 200., halálának 140. évfordulója.

A bicentenárium alkalmából a Nagyváradi Városi Múzeum az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesülettel közösen november végén kulturális programsorozatot szervez, ugyanakkor az elmúlt hétvégén a fenn nevezett egyesület és a Tavirózsa Fotóklub tagjai zárt körű rendezvényeken vehettek rész. Szombaton a várbeli Vilidár István Galériában nyitották meg az évforduló alkalmából összeállított kiállítást. A Tavirózsa Fotóklub által szervezett tárlat a „Szeretett Nagyváradom” címet viseli és a Bihar megyei Szociális – Közösségi Igazgatóság támogatásával valósulhatott meg. Az online is közvetített kiállításmegnyitón felszólalt Tóth István, az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület elnöke, Claudiu Szabó, a Tavirózsa Fotóklub alelnöke. Komolyzenei pillanatokat nyújtott Thurzó Sándor József brácsaművész. A tárlat december 10-ig, naponta 8 – 20 óra között látogatható, a belépés ingyenes.

Ugyancsak szombaton, 17 óra kezdettel tartották a Mezey Lajos Bicentenárium, az első nagyváradi fotóművész nevet viselő online szimpóziumot, amelyen történészek, muzeográfusok, fotóművészek írásait mutatták be a résztvevőknek. Vasárnap zarándoklatot szerveztek, amelynek keretén belül felkeresték a váradolaszi római katolikus plébániatemplomot, amelynek két, Szent Ferencet és Szent Józsefet ábrázoló oltárképét Mezey Lajos festette, meglátogatták a festő-fotóművész Pável utcai szülőházát, majd végezetül virágot helyeztek el a Rulikowski temetőben levő emlékművénél. A Személyiségek sétányán levő emlékművet az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület kezdeményezésére készítették el, kivitelezését a Nagyváradi Városi Múzeum támogatta, alkotója Deák Árpád nagyváradi szobrász. Az első nagyváradi fotóművésznek emléket állító alkotást hivatalosan november végén, a bicentenárium alkalmából szervezendő rendezvénysorozat keretében avatják fel.

Borítóképünkön a megnyitó egyik mozzanata

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában