Gondatlanság

2020.11.17. 12:47

Egyre több a kéménytűz Bihar megyében

A Körösök Katasztrófavédelmi Felügyelőség minden év őszén felhívja a figyelmet az elővigyázatosságra és a megfelelő óvintézkedésekre. A hideg idő beköszöntével azonban ennek ellenére is egyre több tűzesethez hívják ki a lánglovagokat.

Törő Enikő

Elsősorban a fűtőberendezések ellenőrzése a legfontosabb, akár magánházról, tömbházlakásról, közintézményről van szó. A kályhákat biztonságos távolságra kell építeni, helyezni könnyen gyulladó anyagoktól és tárgyaktól. Külön figyelmet kell szentelni a kályhában való begyújtásra, főleg, ha gyúlékony folyadékot is használunk. A kályha ajtójának jól záródását mindenképpen ellenőrizni kell, illetve a kályhaajtó elé a padlóra, parkettára stb. helyezzünk egy fémlemezt, hogy amennyiben kipattan egy parázs, ne gyulladjon ki semmi. Ne hagyják felügyelet nélkül a házat, amikor a kályhában ég a tűz, ne bízzák azt gyermekek gondjaira sem. A füstelvezető kéményeket rendszeresen szakember kell ellenőrizze, tisztítsa, megjavítsa, ha ez szükséges. Figyelmeztessék gyermekeiket arra, hogy ne menjenek a fűtőtestek közvetlen közelébe és ne nyissák ki a kályhaajtót. A hamut és a parazsat külön gödörben kell tárolni, szél esetén vízzel kell eloltani azt.

Elektromos hálózatra kapcsolt fűtőberendezéseket szintén ne hagyjanak bekapcsolva, ha nincsenek otthon. Ne használjanak hibás, vagy rögtönzött fűtőberendezéseket, ellenőrizzék a vezetékek szigetelését, illetve a kapcsolókat, biztosítékokat, ne terheljék túl az elosztókat. Amennyibe elektromos fűtőberendezést használnak, figyeljenek arra, hogy ne érjenek hozzá nedves kézzel. Amennyiben a berendezés meghibásodik, bízzák szakemberekre a javítást.

A gázfűtést használók azonnal jelezzék, ha gázszivárgást éreznek. Gázszivárgás esetén – és máskor is – szellőztessenek rendszeresen, ugyanis szivárgás esetén fennáll a szénmonoxid mérgezés veszélye. A szénmonoxid mérgezés tünetei a következőek: fejfájás, szédülés, hányinger, tüsszentés, gyors szívdobogás, erős mérgezés esetén akár ájulás, nehéz levegővétel, illetve halál is bekövetkezhet.

Az istállókat, ólakat téglából épített kályhával, illetve a helyiségen kívüli fűtőberendezéssel szabad fűteni, így megelőzhetőek az esetleges tragédiák. Ha tüzet észlelnek, azonnal hívják a tűzoltókat, és amennyiben tudnak segítsenek.

Amennyiben autóval indulnak hosszú útra, tegyenek magukhoz meleg teát, takarót, illetve üzemanyagot. A hideg időben is egyenek és igyanak rendszeresen, kerüljék a túlzott koffein- és alkoholfogyasztást. Amennyiben lehet kerüljék el a szabadtéri, nehéz fizikai munkát. Fordítsanak fokozott figyelmet az önök körül élő gyermekekre, terhes nőkre és egészségügyi problémákkal küzdő személyekre. Értesítsék a hajléktalanszállókat, menedékeket, ha hajléktalanokkal találkoznak az utcán. A háziállataiknak biztosítsanak megfelelő körülményeket és ételt, vizet.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában