Támogatott tartalom

2020.11.19. 08:01

Cupșa: „Kevesebb és világosabb törvényre van szükség”

A PNL képviselője, Ioan Cupșa egy újabb mandátum megszerzéséért indul. Úgy véli, az állampolgár és az állam közötti bürokratikus kapcsolat megváltoztatására van szükség. Szerinte az adók és illetékek csak akkor csökkenthetők, ha megvalósul egy jobb adóbeszedési mód. Az időben fizetőket meg kell jutalmazni, a „későn fizetőket pedig kényszeríteni kell vagy kizárni a gazdasági életből”.

– Ioan Cupșa úr, harmadik parlamenti mandátumáért indul a PNL színeiben. Az első két mandátum nyomán milyen érvekkel áll a választók elé?

IOAN CUPȘA: Úgy gondolom, releváns tapasztalatokat szereztem, amivel nem sokan büszkélkedhetnek, ami a jogalkotási folyamatot illeti. Az akadémiai felkészültségemen túl ügyvédi, jogászi tapasztalatom van, a jogi bizottság alelnökeként és a hírhedt „Iordache-bizottságban” megszerzett tapasztalatok a továbbiakban is nagy hasznomra lehetnek.

A parlamenti és alkotmányos eljárásokban szerzett tapasztalatom is jelentős. Részt vettem több mint 100 alkotmányellenes panasz összeállításában, Románia Alkotmánybírósága el is ismerte ezek többségét. Bebizonyítottam, hogy képes vagyok felvenni a harcot a PSD káros parlamenti ügyködéseivel szemben, amelyeket az ALDE-beli és az RMDSZ-beli csatlósai is támogattak. Több jogalkotási kezdeményezésem is volt. Sajnos csak 17 vált törvényerejűvé.

– Néhány példát, ha kérhetném.

I. C.: Az európai uniós alapok felhasználásának ösztönzése, a mezőgazdasági termelők ösztönzése, az építkezési munkálatok minőségi javítása és hivatalossá tétele, a vállalkozók és az állami intézmények közötti bürokratikus viszony megszüntetése. Sajnos a PSD-többség, a fent említettek mellett, elutasított vagy elhalasztott több kiváló kezdeményezést, amelyeket az évek során indítottam, úgymint az igazságszolgáltatási törvények, az alkotmánybíróság működése, a különnyugdíjak megadóztatása vagy megszüntetése, a büntetett előéletűek meggátolása közhivatalok tisztségeinek elfoglalásában, a levélben történő szavazás kiterjesztése, kétfordulós polgármester-választás, az oktatási törvény.

– Tavaly az egyik legtöbbet emlegetett név az Öné volt az igazságügyi miniszteri tisztségbe való kinevezés esélye kapcsán. Mi történt akkor?

I. C.: Valóban, egyike voltam a azoknak, akiket erre a tisztségre jelöltek, és a párt a legjobbat választotta ki közülünk. Objektív választás volt ez, figyelembe véve mindegyikőnk kvalitásait.

 

Ioan Cupșa egyike a tapasztalt bihari parlamenti képviselőknek. A PNL képviselőházi listáján a 3. helyet foglalja el. Foto: PNL

– A PNL Bihar megyei csapatában indul, amelynek választási szlogenjei a következők: „Bihar megye jó kezekben”, illetve „Fejlesztjük Bihar megyét”. Hogyan tudja Bihar megyét fejleszteni a parlamentből?

I. C.: Nagyon fontos, hogy Bihar megyének minél nagyobb számú liberális parlamenti képviselője legyen, mivel a következő parlamentnek a PNL-kormányt kell támogatnia. Ez a kormány pedig Bihar megyei projektjeit kell támogassa. Többek között olyan törvényeket kell elfogadnunk, amelyek elősegítik Bihar megye projektjeit, a finanszírozástól a végrehajtásig. A közbeszerzési törvény, illetve az európai uniós finanszírozással kapcsolatos jogszabályok módosítására van szükség. Sürgősen.

Hasonlóan fontos a közigazgatási reform véghezvitele helyi szinten, amelyet Ilie Bolojan elkezdett, illetve Romeo Dunca Krassó-Szörényben és Iulian Dumitrescu Prahovában. Túl sok ügynökség, felügyelőség, igazgatóság van megannyi szolgáltatással és irodával, amelyben sok közhivatalnok lézeng. Kevesebb, de világosabb törvényre van szükségünk, kevésbé nehézkes, az állampolgárok számára hozzáférhetőbb eljárásokra. Szükséges az állampolgár és az állam közötti bürokratikus kapcsolat megváltoztatása, szükség van a társadalmi igazságosságra az adófizetők számára, mivel egy hatékony adóbeszedés által csökkenhetnek az adók és illetékek. Az időben fizetőket meg kell jutalmazni, a későn fizetőket pedig kényszeríteni kell vagy kizárni a gazdasági életből.

Így támogatjuk Bihar megye fejlődését. A továbbiakban is támogatni fogjuk a Bihar megyei projekteket.

– A Bihar megyei PNL kitűnő eredményeket ért el a szeptemberi helyhatósági választásokon. Számításba veszi, hogy az Orban-kormány által hozott legutóbbi megszorító intézkedések ronthatnak a PNL választási eredményein, még Bihar megyében is?

I. C.: A kormányzásban való részvétel mindig egy párt hírnevének romlásához vezet. Egy ilyen nehéz időszakban való kormányzás, egy világjárvány átvészelése, népszerűtlen intézkedések meghozatala negatív módon befolyásolja a kormány imázsát, és ezzel együtt a PNL választási eredményeit is. Ha történtek is hibák, a kormány a körülményekhez képest jól teljesített.

Azt hiszem, a december 6-i szavazás inkább politikai jellegű lesz, kevésbé a jelöltekről szól majd. Lehetséges, hogy befolyásolja majd a Bihar megyei PNL eredményeit is, de számoltunk ezzel a százalékveszteséggel. Felvállaltuk, hogy felelősségteljesen kormányozzuk az országot, ellentétben másokkal.

– Ön megszokta a jogalkotási folyamatokban való részvételt. Hogyan észlelte, milyen információk nem érkeznek el a lakossághoz e munkavégzés sajátosságairól?

I. C.: Ritkán értesülünk igazán a kezdeményezők személyéről. Szinte soha nem tudjuk meg, kik a módosítások megalkotói, amelyek nyomán a törvény végleges formájába kerül. És a parlamenti vitákról sem sokat tudunk. Ekképpen az állampolgárok semmit sem tudnak egyes képviselők tevékenységéről. A törvénymódosítások eljárása nagyon fontos, mivel csak így lehet javítani az olyan jogalkotási kezdeményezéseken, amelyek nem érik el a kívánt célt, mert rosszul voltak összeállítva, így több kárt okoznak, mint hasznot.

– Mit tart a legnagyobb eredményének?

I. C.: A családomat. A családi kapcsolataim az én eddigi legnagyobb eredményem.

– Hogy néz ki Ioan Cupșa egy napja, amikor nem a parlamentben van, vagy párttevékenységeket végez?

I. C.: Mint egy hétköznapi ember napja. Bevásárolok, lenyírom a füvet. Igyekszem több időt tölteni a családommal, a lányommal és a feleségemmel. És persze találkozom a barátaimmal. Próbálok sportolni is, de elismerem, sajnos egyre kevesebbet. Még a barátaimmal vagy rokonaimmal való találkozásokon is nyomot hagy ügyvédi foglalkozásom és parlamenti képviselőségem.

– Milyen könyvet olvas manapság?

I. C.: Frans de Waal: Bonobo és az ateista.

 

Ezt a cikket a Bihar megyei PNL megbízásából az Inform Media Press Kft. közölte, megbízói kódszám: 11200025.

Választási reklám, CH 11017

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában