Tündérálom

2020.10.23. 11:05

Új gyermekversekkel jelentkezett Tóth Ágnes

A nagyváradi Holnap Kulturális Egyesület gondozásában, az RMDSZ és a Partium Alapítvány támogatásával megjelent Tóth Ágnes Tündérálom című gyermekverskötete, melyet ezekben a napokban ajándékba kap minden Bihar megyei magyar előkészítő osztályos diák.

Ciucur Losonczi Antonius

Az RMDSZ Fekete Sas-palotabeli székházában tartott csütörtök délutáni sajtótájékoztatón Szabó Ödön, a Partium Alapítvány igazgatója felidézte, hogy számos közös sikeres projektjük volt már eddig a Holnap Kulturális Egyesülettel, melyek a kultúrához, illetve a könyvkiadáshoz kötődnek. A legújabbal a legfiatalabbakat szólítják meg, akik most ismerkednek a betűvetéssel az iskolában, illetve az ovisokat is, amennyiben a szüleik mesélni vagy felolvasni szoktak nekik. Tóth Ágnes Tündérálom című gyermekverskötetét 1500 példányban adták ki, melyből több mint 1100-at ajándékba adnak a Bihar megyei magyar előkészítő osztályos diákoknak, a többi pedig napokon belül megvásárolható lesz az Illyés Gyula könyvesboltban. A cél, hogy a gyerekek a korosztályukhoz illő verseket ismerjenek meg, illetve olyan helyekre is eljussanak ezek a kötetek, ahol egyébként nem lenne hozzáférési lehetőség. Szép pillanatokat és örömöt szeretnének szerezni nemcsak a megajándékozottaknak, hanem a pedagógusoknak és a szülőknek, hozzátartozóknak is – fogalmazott a honatya, hozzátéve: az igényes kivitelezésű kiadvány a debreceni Alföldi Nyomdában készült, Szűcs László szerkesztette, Darabont Éva tördelte, az illusztrációk pedig Gyólai Gabriella tehetségét dicsérik.

Simon Judit, a Holnap Kulturális Egyesület elnöke hangsúlyozta: örül az együttműködésnek a Partium Alapítvánnyal, különösen a kultúra szempontjából ínséges mostani időkben, amikor minden támogatás jól jön.

A beszélgetésbe az internet segítségével bekapcsolódó Tóth Ágnes költő, író – aki amúgy a Kolozsváron kiadott Szivárvány és Napsugár gyermeklapok állandó munkatársa, és ezért elismerésben is részesült – arról számolt be, hogy Gyólai Gabriella magyarországi grafikusművész rajzai ihlették meg őt. És hogy miért? „Mert találkozott a lelkünk, ami nem szűnt meg gyermekinek maradni felnőtt korunkra sem. Ebben az elidegenedett, erőszakos és gépies világban, a robotokról, rakétákról, szuperfegyverekről szóló ifjúsági történetek közt újra felfedeztem rajzaiban a tündéreket, manókat, sárkányokat, csigákat, békákat, virágokat, a Holdat, a csillagokat és a tisztaságot, ami alapjául szolgál egy jobb és szebb gyermeki gondolatvilágnak”.

A borítóképen a szerző, Tóth Ágnes

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában