Esküt tettek

2020.10.20. 08:30

Megalakult az új Nagyváradi Helyi Tanács

A különböző visszalépések miatt a huszonhétből csak huszonhárom taggal alakult meg az új Nagyváradi Helyi Tanács. Az alakuló ülésen apró, de azért visszatetsző etnikai diszkrimináció is történt.

Pap István

A járványvédelmi előírások betartásával, visszafogottan ünnepélyes hangulatban alakult meg tegnap délelőtt az új Nagyváradi Helyi Tanács Dumitru Ţiplea prefektus és Ilie Bolojan leköszönő polgármester jelenlétében. Ionel Vila, az önkormányzat jegyzője elöljáróban elmondta, hogy a bíróság egyelőre huszonhárom tanácsos mandátumát érvényesítette, így most csak ők vesznek részt az új testület megalakításában, további négy jelölt mandátumát később fogja érvényesíteni a bíróság. Történik ez azért, mert a polgármesternek megválasztott Florin Birta üresen maradt helyi tanácsosi tisztségére másik jelöltet kell delegáljon a Nemzeti Liberális Párt (PNL), illetve a Szociáldemokrata Párt (PSD) színeiben mandátumot nyert jelöltek közül ketten visszaléptek, és a párt jelöltlistáján szereplő következő jelölteknek, valamint az RMDSZ részéről Derzsi Ákos visszalépése után tanácsosi tisztséget szerzett Hunyadi Istvánnak a mandátumát kell még jóváhagyja a bíróság. A helyi tanácsosok egyenként tették le az esküt. Az ünnepélyes eljárást apró, mégis visszatetsző malőr árnyékolta be. A jelöltek általában egyik kezükben az eskü szövegét tartva, másik kezüket pedig Románia Alkotmányára téve tették le az esküt, az Alkotmány alá volt téve a román nyelvű Biblia, tehát a román jelöltek gyakorlatilag csak az Alkotmányt érintették a kezükkel.

Az RMDSZ színeiben mandátumot nyert tanácsosok az eskütételhez magukkal vittek egy magyar nyelvű Bibliát, amit a román nyelvű Bibliából és az Alkotmányból álló könyvcsomagra tettek rá. Ionel Vila rászólt Kádár Hunorra és Szabó Józsefre is, hogy kezükkel érintsék meg mind a három könyvet. Mikor a díszülés után megkérdeztük a jegyzőt, hogy miért szólt rá a magyar tanácsosokra, ő azt válaszolta, hogy a törvény kimondja: az eskütételt úgy kell megejteni, hogy az eskütevő egyik keze az Alkotmányon, a másik keze a Biblián van. Amikor jeleztük, hogy a román jelöltek sem így tették le az esküt, Ionel Vila ennyit mondott: „Dehogynem”. Egyébiránt a rögtön Szabó József után következő Ioan Tău sem az Alkotmányra, sem a Bibliára nem tette rá a kezét, hanem mindkét kezével az eskü szövegét fogva tette le esküjét, de a tőle alig másfél méterre tartózkodó Vila ezt már nem vette észre, mint ahogy azt sem tette szóvá egyetlen román jelöltnek sem, hogy kezükkel nem érintik a Bibliát is.

Szép szavak

E diszkriminatív eljárás végén Florin Birta megválasztott polgármester tette le az esküt (kezével egyébként érintve mind az Alkotmányt, mind a román nyelvű Bibliát), majd beszédet is mondott, az elsőt beiktatott polgármesterként. Köszönetet mondott Ilie Bolojan korábbi elöljárónak a támogatásért, majd azt ígérte, hogy polgármesterként nem fog csalódást okozni a váradiaknak. Majd leszögezte: elődjéhez hasonlóan ő is minden váradi polgármestere lesz nemzeti, vallási, politikai hovatartozásra való tekintet nélkül, hiszen, mint fogalmazott az egymás iránti tisztelet és a város multikulturális jellege a kulcsa Nagyvárad sikerének. Hozzátette, hogy a megyei tanáccsal partnerségben arra fog törekedni a mostani időszakban, hogy a város túllendüljön a járványidőszakon. Az új városvezetés folytatni fogja a tíz pilléren álló fejlesztési stratégia megvalósítását, de a jelenlegi helyzetre való tekintettel egyes szektorok, az egészségügy, a tanügy, az infrastruktúra és az összeköttetések fejlesztése prioritást élveznek.

Bizottságok

A díszülést egy azonnali tanácsülés követte, amelyen megalakították a helyi tanács öt szakbizottságát, illetve megválasztották az alpolgármestereket. A szakbizottságok megalakításánál kisebb vita alakult ki Ionel Vila és Florin Marinău, az igazoló bizottság elnöke között. A törvény értelmében ugyanis a szakbizottságok páratlan létszámúak kell legyenek, a mostani javaslat szerint azonban két bizottságban is páros számú tagságot jelöltek ki. Vila szerint ez csak egy ideiglenes állapot, és miután a másik négy tanácsos is leteszi az esküt, minden bizottságban páratlan lesz a tagság. Marinău viszont jelezte, hogy a törvény nem említ semmilyen kivételes helyzetet, pusztán annyit rögzít, hogy a bizottságoknak páratlan létszámúaknak kell lenniük, tehát ha ez a feltétel nem teljesül, akkor törvénytelen a bizottság létrehozása. A patthelyzetet Florin Birta javaslatára úgy hidalták át, hogy az egyik négytagú bizottságból egy személyt áttettek egy másik, eladdig négytagú bizottságba. Egyébiránt Szabó József, az RMDSZ frakcióvezetője a költségvetési bizottságban, Pető Dalma a munkaügyi és egészségügyi bizottságban, Kádár Hunor pedig a jogi bizottságban kapott helyet.

Alpolgármesterek

Végezetül következett az alpolgármesterek megválasztása. Mint ahogy az már alig pár nappal a választások után tudvalevő volt, Florin Birta Arina Moşt és Marcel Dragoşt javasolta Nagyvárad alpolgármestereinek, némi meglepetést okozott azonban, hogy Kádár Hunor javaslatot tett arra, hogy Szabó József legyen az egyik alpolgármester „hogy a magyar közösségnek is legyen képviselője a városvezetésben” – indokolta javaslatát a helyi tanácsos. Így tehát három név került a szavazólapokra, akik közül kettőre kellett szavazzanak a helyi tanácsosok a városháza nagytermében elhelyezett szavazófülkében. A választás eredménye már korántsem okozott meglepetést: Arina Moş huszonhárom, Marcel Dragoş tizenkilenc, Szabó József négy szavazatot kapott, tehát a magyar jelöltre szavazott a PSD-s Emilian Pavel is. A választás után hivatalossá vált, hogy Nagyvárad két alpolgármestere Arina Moş és Marcel Dragoş lettek. Az ülést pezsgős koccintással zárták az új városvezetők és helyi tanácsosok.

Fotók: Alexandru Nițescu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában