Új felosztás

2020.10.20. 13:31

Drágább lehet jövőre a parkolás Nagyvárad belvárosában

Két részre osztaná a várost parkolás szempontjából Nagyvárad önkormányzata: a belvárosban négy lejbe kerülne egy órányi parkolás, egy lejjel többe, mint a város többi részében, a parkolási bérlet pedig 120 lej lenne itt, húsz lejjel több, mint a lakónegyedekben.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fotó: Alexandru Nițescu

BN-összeállítás

Többek között a parkolás díjak differenciálását tartalmazza a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal által kidolgozott jövő évi költségvetés-javaslat, amely jelenleg közvitára van bocsátva. A helyi adók és illetékek szekcióban a fizetéses parkolók fejezetben az áll, hogy két övezetre osztják a várost. Az I. övezet a Vitéz (Decebal) út, az Apponyi fasor (Matei Basarab), a Vámház (Sucevei) utca, a Ghillányi (Cantemir) út, a Gojdu tér, a Sztaroveszky (Magheru) út, a Fő utca, a Petőfi park és a Dacia sugárút által körülhatárolt városrész lesz, míg a II. övezetbe fog tartozni a város összes többi része. Ezt az elképzelést azzal a céllal dolgozták ki, hogy minél kevesebb legyen a hosszú ideig a belvárosban parkoló autó, illetve, hogy arra ösztönözzék a gépkocsivezetőket, hogy a parkolóházakat vegyék igénybe. A határozattervezet értelmében azok, akik bérletet váltanak a központban lévő, fehér felfestésű parkolóhelyekre, ezzel a bérlettel parkolhatnak a II. övezetben is, de ennek a fordítottja már nem érvényes: azaz a központi parkolóhelyekért azoknak is fizetniük kell, akiknek van lakóhelyi parkolási bérletük. Az idén kiváltott, jövő év március 30-ig érvényes parkolóbérletek érvényesek maradnak mind az I., mind a II. övezetben. Az idei évi parkolási díjszabások nem változnak jövőre, de az I. zónában lévő parkolóhelyek használati díja emelkedni fog.

További újdonságok

A tervezet kimondja, hogy a jövő évi helyi adók és illetékek az idei infláció mértékével, azaz 3,8 százalékkal fognak emelkedni. További újdonság, hogy ötven százalékkal megemelik azoknak a házaknak az adóját, melyek nincsenek rácsatlakoztatva a fűtés- vagy gázhálózatra, noha ezek a közművek már ki vannak építve az ingatlan közelében. A polgármesteri hivatal korábban végzett felmérése szerint ez az intézkedés mintegy háromezer váradi lakost fog érinteni, akik jelenleg kályhával vagy kazánnal fűtik otthonukat. A városvezetés turisztikai illetéket akar kivetni az összes váradi szálláshelyre, nem csupán azokra, amelyek legalább öt szobával rendelkeznek. Ez az illeték jelenleg 50 lej, és ha elfogadják ezt a rendelkezést, akkor a városban lévő 170, egyelőre nem megadóztatott szálláshelytől 85.000 lej folyik majd be a város kasszájába. Új illeték lesz a helyben kikérhető adóügyi kimutatás, ez a dokumentum 30, a főépítészi hivatal által kiadott dokumentumok pedig 100 lejbe fognak kerülni.

Közvita

A költségvetés tervezete tanulmányozható a polgármesteri hivatal honlapján (www.oradea.ro) a közviták (dezbateri publice) menüpont alatt, vagy a váradi városházán. A polgárok november 2-ig küldhetik el javaslataikat a polgármesteri hivatalhoz a primarie@oradea.ro e-mail címre, a 0259/437-544 faxszámra, postán a polgármesteri hivatal címére (Piața Unirii, nr. 1.), illetve személyesen is át lehet nyújtani azokat a városháza ügyfélfogadó termében. A beküldött anyagoknak tartalmazniuk kell a következő román nyelvű megjegyzést: „Recomandare privind proiectul de hotărâre privind stabilirea impozitelor, taxelor și tarifelor locale pentru anul 2021”.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában