Buszmegálló

2020.10.27. 09:51

Alakul a „Boldogság-megálló” Pelbárthidán

Pikó Stefánia

Az elmúlt hétvégén megnéztük, hogyan alakul a hosszú ideig a nagyváradi Garasos-híd mellett állomásozó bájos házikó sorsa. A kezdetektől figyelemmel kísértük, hogyan vette át az irányítást az említett helyen, a Marossy Anna sétányon a Nagyváradi Közösségért Alapítvány, illetve hogyan költöztette el Flavius Bunoiu közszereplő az egykori virágosbódét Pelbárthidára. A nagy aggodalom ellenére egyelőre úgy tűnik, mindkét történet jól alakul.

A tönkretett buszmegálló és néhány méterrel odébb a félkész „boldogság-megálló”

A házikót megvásároló Bunoiu legújabb projektjévé vált, hogy a bódéból Boldogság-megállót alakítson ki, tehát egy olyan buszmegállót, főként az iskolába igyekvő gyerekek számára, ahol a várakozás hasznos és szórakoztató időtöltéssé válhat. Sokan támogatják adományaikkal, de talán ennél is többen támadják szkeptikus megjegyzéseikkel, melyek főként abból fakadnak, hogy a település közepén lévő jelenlegi buszmegálló szörnyű állapotban van, így végül is nem csoda, hogy sokan attól tartanak, a Boldogság-megálló is rövid időn belül inkább szomorú látványt fog nyújtani, mintsem felemelőt. Az efféle szkeptikus megjegyzésekre az ötletgazda iróniával reagál: „Majd ott éjszakázom benne”.

A Paptamásihoz tartozó település lakossága körülbelül 500 fő lehet, ennek körülbelül fele magyar. A magyar határhoz közeli falu birtokosai évszázadokon át magyar családok voltak (Sztaroveszky, Antalóczy), ezt tükrözi a lakosság aránya is. Jelenleg, bár vannak egészen takaros, korszerű házak és kertek, épp a buszmegállóval szemben áll egy látványosan elhanyagolt, de lakott telek, mellette egy nagy épülettel, melynek az összes ablaka be van törve. Épp ezzel szemben áll a jövendőbeli Boldogság-megálló, melynek az alapját már le is betonozták, és kívül-belül újrafestették. A megállóban egyébként egy olvasókuckót fognak kialakítani, ahol mindenféle könyveket lehet majd olvasni várakozás közben. Így természetszerűleg könyvekkel teli polcok is lesznek benne, az olvasnivalót pedig a gyerekek kedvük szerint haza is vihetik majd. A hónap elején az ötletgazda fel is hívta követőinek figyelmét, hogy nemcsak pénzzel, hanem gyermekek számára készült könyvekkel is támogathatják munkáját, hogy legyen mivel megtölteni majd a kész polcokat. Tisztában van vele, hogy meglehetősen kockázatos feladatot vállalt, és komoly esély van rá, hogy valaki/valakik tönkre fogják tenni a megállót, de úgy gondolja, ha nem próbálja meg, ez soha nem fog kiderülni. Egyébként a Boldogság-megálló már a Google Térképen is szerepel.

Fotók: A szerző felvételei

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában