Autópálya

2020.09.11. 09:14

Nagyszalonta: legyen Via Carpatia autósztráda!

Nagyszalonta polgármestere, Török László szerint a Via Carpatia autópálya megépítése és a békéscsabai gyorsforgalmi út meghosszabbítása kell legyen a középtávú cél a város előtt. Ezen is kell dolgozni, jelentette ki az elöljáró sajtókörökben.

Fotó: m.konopka

Mint Török László polgármestertől megtudtuk, az állam több mint 10 éve hitegeti a román–magyar határ menti települések lakóit, hogy megoldja a közlekedési problémákat. Még Traian Băsescu államelnöksége alatt került terítékre, hogy össze kell kötni Aradot Nagyváraddal, de azon kívül, hogy egy kezdetleges hatástanulmány elkészült, semmi nem történt. Időközben megépült a déli autópálya és északon is egyre több szakasz készül el. Épp ezen két autópálya összeköttetése lenne az Arad–Nagyvárad nyomvonal.

A műszaki tervek sosem készültek el, a lakosság és a határ menti önkormányzatok magukra maradtak. Egyedül Nagyszalonta tudhat magának eredményt, mivel elkészítette a saját elkerülő gyűrűjének a műszaki tervét. Sőt, a nagyszalontai önkormányzat ennél is többet elért, a 2019-es országos költségvetés 36. pontjába belefoglaltatta, hogy az állam, ebben esetben a közeledési minisztérium, köteles elkezdeni a szalontai körgyűrű építését. „Úgy látszik azonban, hogy az állam nemcsak a 40 százalékos nyugdíjemelésnél nem tartja be a törvényt, de annak a kötelességének sem tesz eleget, hogy megépítse az elkerülő utat” – fogalmazott Török László.

Egy másik nagyszabású terv kapcsán Románia szintén kötelezettséget vállalt, hogy megépíti azt az útszakaszt, amelynek célja, hogy a balti államokat összekösse Görögországgal. Ezen autópálya a Via Carpatia nevet viseli, és egy szakaszát épp szeptember elején adták át a Bors 2. határátkelőhelynél.

Nagyszalonta tovább lobbizott. Török László polgármester kezdeményezésére az RMDSZ illetékesei felvetették Szijjártó Péter magyar külügyminiszternek, hogy a Békéscsabáig elérő M44-es gyorsforgalmi utat hosszabbítsák meg Nagyszalontáig, és az kapcsolódjon be a Via Carpatia autópályába. Ezzel Nagyszalontán egy autósztráda-csomópont jönne létre, amelynek logisztikai és gazdasági vonzatai vannak. Erre azért is szükség van, mert Nagyszalonta egy sor tervében a régió vezető szerepére törekszik, hangsúlyozta Török László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában