Fejlesztés

2020.09.21. 09:12

Megérkezett Margittára a CT-készülék

Szőke Ferenc

Újabb nagy fejlesztés valósul meg hamarosan a margittai Dr. Pop Mircea Városi Kórházban. Szerdán ugyanis megérkezett az intézményhez a CT-készülék, a műszaki szakemberek kíséretében. Ők is maradtak Margittán és a héten elkezdik a készülék beszerelését a járóbeteg-rendelő földszintjén. A nagy értékű fejlesztés a Regionális Operatív Program (POR) általi pályázattal valósulhatott meg, melyet a Margittai Helyi Tanács kivitelezett, Pocsaly Zoltán polgármester irányításával. A projekt egyéb műszereket is magába foglal, összértéke 10.700.000 lej, melyből az önrészt (214.000 lejt) a város fizeti ki. A jelenlegi önkormányzat mindig kiemelt figyelmet fordított az egészségügyre, melynek ez a beruházás is élő bizonyítéka.

A készülék „fogadásánál” a városi kórház menedzsere objektív okokból nem lehetett jelen, de dr. Györfi András főorvos és dr. Szabó József neonatológus helyettesítette. Ott volt továbbá Pocsaly Zoltán polgármester és az RMDSZ körzeti elnöke, Demián Zsolt is. Bradács Alíz-Ildikó kórházmenedzser telefonon elmondta: hatalmas előrelépés ez a készülék a margittai kórház életében, mivel nagyon nagy a CT-vizsgálatot igénylő esetszám, és ezeknek a pácienseknek eddig a megyeszékhelyre kellett utazniuk a vizsgálat elvégzése érdekében. Havonta legalább 20 pácienst küldtek Nagyváradra időpontkérés által, plusz a sürgősségi eseteket. Ezek külön költséget és időveszteséget jelentettek, ami a készülék üzembe állítása után megszűnik. A tényleges működést 2–3 hónap után kezdhetik el, miután megkapják az engedélyt az illetékes bukaresti szervektől, illetve a kezelőszemélyzet leteszi a szükséges vizsgákat, mely most a járvány miatt körülményesebb. „A zöld arany (termálvíz, szerz. megj.) után ez a készülék kórházunk második ékszere” – mondta örömmel a menedzser.

Címkék#CT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában