Érbogyoszló

2020.09.16. 11:49

Kócza István: Konkrét terveket tudunk felmutatni

Ciucur Losonczi Antonius

Kócza István RMDSZ-es polgármesterjelölt négy éve vezeti Érbogyoszlót. Tegnapi sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: ő nem puszta ígérgetésekkel kampányol, hanem konkrét terveket tud felmutatni, melyek megvalósulása borítékolható, hiszen a korábbi elképzeléseknek is a 80–90 százalékát gyakorlatba ültették. Mint mondta, a tervek közt szerepel a mezőgazdasági utak lekövezése, valamint egy új sportcsarnoknak az építése. Utóbbi kivitelezése érdekében európai uniós forrásokat szeretnének megpályázni. After schoolt is indítanának azért, hogy a gyerekek tovább tudjanak maradni és tanulni a délutáni órákban. Falumúzeumot létesítenének: vettek egy ingatlant Albison, és egy megnyert pályázat keretében jelenleg a papírmunkát végzik, hogy megnyílhasson ez a tájházszerű intézmény. Felújításra vár egy régi tsz-épületük – sajnos erre az elmúlt években nem volt lehetőség forráshiány miatt. Szívesen látják a beruházókat annak reményében, hogy talán egy gyár működhetne benne. Érbogyoszlóban is van egy ingatlanjuk, az egykori mérnöki lakás – ennek a renoválása érdekében is pályázni fognak.

Egy legalább ötven férőhelyes bölcsődét is szeretnének építeni – hála Istennek van sok gyermek, igény tehát volna rá. Ugyanakkor folyamatban van a községben a gáznak a bevezetése – ők is tagjai a térségben ebből a célból alapított fejlesztési egyesületnek.

Egy másik letett uniós projektjük pedig fertőtlenítésre és rovarirtásra alkalmas eszközök beszerzésére vonatkozik, bíznak abban, hogy pozitív elbírálásban részesülnek. Ugyanakkor pályáznak az óvodák, iskolák és egyéb közintézmények épületei energetikai hatékonyságának növelésére (külső szigetelés, tetőzet és nyílászárók cseréje) – az elöljáró szerint nagy az esélyük a sikerre. Egy patak köti össze Apátkeresztúrt és Szalacsot (a helyiek Nagy folyónak nevezik), melynek a medre nagyon eliszaposodott: a partnerségi szerződést már aláírták a Körösök Vízügyi Igazgatósággal, így néhány héten belül elkezdődhet a kotró munka. A bogyoszlói óvodánál egy teljesen új kerítést akarnak csinálni.

És ami különösen fontos: sajnos az utcáknak nincs hivatalos, csak szóbeli elnevezésük, ezt az ügyet is rendeznék. A települések bejárataihoz szeretnének igényes kivitelezésű, kivilágított kétnyelvű táblákat kihelyezni. Bogyoszlóban a kultúrotthon konyháját újítanák fel a modern követelményeknek megfelelően, illetve az udvart is megszépítenék. Rendbe tennék a parkolót is az iskola előtt, valamint Bogyoszló margittai bejáratánál sétányt létesítenének padokkal, dísznövényekkel, még az idén. „Mi mindenre vevők vagyunk, ami fejleszti a községet” – fogalmazott az RMDSZ-es polgármesterjelölt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában