Püspöki palota

2020.09.30. 18:47

A közjóért munkálkodó jeles egyházi személyiségekről neveztek el sétányokat

A püspöki palota kertjének egyediségéhez hozzátartozik, hogy a közjóért munkálkodó jeles váradi egyházi személyiségekről elnevezett sétányokon és tereken nézelődhet a látogató, illetve a közelmúltban kihelyezett útszéli ismertetőkön a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség elfeledett nagyjainak életútja olvasható.

Fotó: Alexandru Nițescu

Ciucur Losonczi Antonius

Patachich Ádám tér, Rier Ferenc kert, Follmann Géza bibliai kert – egyebek mellett ilyen feliratokat láthatnak mindazok, akik mostanában ellátogattak a püspöki palota kertjébe. Egy-egy léleképítő gondolatot is elolvashatnak, akárcsak az arborétum értékes növényeinek rövid leírását. Patachich Ádám (1716–1884) püspöknek, főispánnak, mecénásnak, a püspöki palota építtetőjének és a művészetek pártfogójának a neve ugyan beivódott már a köztudatba, azt viszont talán kevesek tudják, hogy Rier Ferenc (1722–1776) váradi kanonokként egyházmegyei irodaigazgató, Patachich oktatási ügyekben eljáró egyik képviselője, a helytartótanácsi rendeletre megkezdődő és a protestáns tanintézeteket kivizsgáló vármegyei bizottság tagja volt, vagy hogy Follmann Géza (1890–1953) személyében egy teológust, a nagyváradi katolikus Hittudományi Intézet igazgatóját, a bibliai tudományok professzorát tisztelhetünk. Többek közt ezért is hasznosak azok a háromnyelvű táblácskák, melyek az elmúlt évben új külsőt öltött püspöki kertben lettek kihelyezve, az Interreg V-A Románia-Magyarország Program keretében.

Ugyanakkor egyre erőteljesebben mutatkoznak meg az ősz jelei a püspöki palota kertjében is. Akárcsak a mezőgazdaságnak, a kertápolásnak is megvannak az erre az időszakra jellemző munkálatai. Bizonyos növényfajok ültetésének, levelek eltávolításának és egyéb gondozási tevékenységnek az ideje ez. Múlt pénteken a püspöki hatóság munkatársai is kerti szerszámokat vettek a kezükbe ismét. Talajjavítást végeztek, sétányokat tisztítottak meg, nárciszokat, liliomokat és más hagymás virágokat ültettek el, melyeket a látogatók tavasszal csodálhatnak majd meg.

Böcskei László megyés püspök tulajdonképpen több célból fakadóan kérte őket erre. „Ferenc pápánk buzdítását, kezdeményezését is követve, környezetünknek az ápolása, szépítése, a természet megfigyelése mind-mind tulajdonképpen az emberek életterét képezi nap mint nap. Ápoljuk és gondozzuk a már kialakított tereket, és elvégezzük részben azokat az őszi munkákat, melyek majd jövő tavasszal hozzák meg igazi gyümölcsüket. Elültetjük egy részét azoknak a növényeknek, melyek szépíteni fogják a kertet, ugyanakkor a zöldövezeteket és a fásított részeket is próbáljuk előkészíteni az őszre és majd a télre. Teszünk azért, hogy szebb legyen a környezetünk, és együtt tesszük ezt. Egy közösségi munka ez, ami nem esik nehezére senkinek, de erősíti az összetartozás tudatát. Összetett erővel hozzá tudunk járulni ahhoz, hogy egy szép környezetet teremtsünk itt, a közelünkben, ahova sokan eljönnek” – nyilatkozta lapunknak az egyházmegye főpásztora.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában