kifogások

2020.08.17. 10:01

Nem kapnak anyagi segítséget a leégett vásárcsarnok károsultjai

A nagyváradi városvezetés és a liberális többségű helyi tanács nem akarja anyagilag támogatni a nagypiac leégése miatt kárt szenvedett árusokat. A pénteki helyi tanácsülésen először jogi, formai kifogásokra hivatkoztak, de ezeknek az aggályoknak a kiiktatása után sem szavazták meg a szociáldemokraták által benyújtott előterjesztést.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

Liviu Mihai Sabău-Popa, a Nagyváradi Helyi Tanács szociáldemokrata (PSD) frakciójának a vezetője nyújtott be javaslatot arra vonatkozóan, hogy az önkormányzat támogassa anyagilag a nagypiac leégése miatt kárt szenvedett árusokat. A szociáldemokrata politikus által benyújtott előterjesztés úgy szólt, hogy a helyi tanács hat hónapra visszamenőleg fizesse vissza a károsultak bérleti díját, illetve az elkövetkező hat hónapra mentesítse őket a bérleti díj kifizetése alól. Kifejtette, hogy mintegy száz család megélhetését érintette a tűz, a nagypiac árusai bíztak a Közterületf-enntartóban (ADP), amely alapvetően egy közszolgáltatást ellátó intézmény, és csak másodsorban vállalkozás, ezért az ADP-nek kellett volna megfelelő módon biztosítania saját tulajdonát (a nagypiac épületére nem volt biztosítás – szerk. megj.). Hozzátette, hogy ennek a javaslatnak az elfogadása 5–10 ezer lejes támogatást jelentene a piaci árusoknak, ez az összeg akár több havi jövedelmüket is kiteszi, tehát igen nagy segítség lenne a számukra.

Hárítás

Eugenia Borbei, a polgármesteri hivatal jogi igazgatóságának a vezetője a napirendi pont vitáján kifejtette, hogy a tanácsos által benyújtott javaslat címe kártérítést említ, miközben a tervezet szövege kedvezményről szól, ráadásul az 1. cikkelyben visszamenőleges kedvezményt ír elő, márpedig visszamenőleges jogintézkedés nem lehetséges. Az ADP egy önálló kereskedelmi vállalkozás, az önkormányzatnak csak képviselői vannak a vállalat vezető testületében, így a helyi tanács csak annyit tehet, hogy megbízza ezt a képviselőt, hogy az ADP-n belül tegyen javaslatot az árusok segítésére. Elmondta azt is, hogy még nincs megállapítva, hogy ki volt a vétkes a tűzeset miatt, mint ahogy pontos kárfelmérés sem történt még, tehát kártérítésről nem lehet beszélni. Liviu Mihai Sabău-Popa válaszában elmondta, hogy a tanácsülés napján benyújtottak egy módosítást, ami mindezeket a kifogásokat orvosolta, de Borbei azt állította, hogy a módosítás nem jutott el a jogi igazgatósághoz. Ezt követően Sabău-Popa a napirendi pont elnapolását kérte, hogy tisztázzák a formai kifogásokat.

Mindenáron elutasítani

Ionel Vila, az önkormányzat jegyzője megjegyezte, hogy nem szükséges egy előterjesztést az eredetileg benyújtott formában megszavazni, a tanácsülésen módosító javaslatokat lehet megfogalmazni vele kapcsolatban, tehát már csak ezért sem kell elnapolni a szavazást. Florin Marinau liberális tanácsos hozzászólásában azt mondta, hogy egy-egy javaslat levételét csak a napirend megszavazása előtt lehet kérni, és mivel az ülés kezdetén a helyi tanács megszavazta a napirendet, melyen a szóban forgó előterjesztés is rajta volt, ezért most már nem lehet kérni annak elnapolását.

Fotó: Alexandru Nițescu

Megjegyzendő, hogy a Nagyváradi Helyi Tanácsban számos alkalommal előfordult már az, hogy egy előterjesztést nem a napirend megszavazásakor vontak vissza, hanem a napirendi pont vitáján döntöttek annak elnapolásáról. Marinau is szóvá tette azt, hogy a javaslat kártérítést említ, holott arról a beterjesztő sem beszél, hogy a helyi önkormányzat felelős lenne abban, hogy az árusok anyagi kárt szenvedtek. Mivel az árusok az ADP-vel vannak szerződéses viszonyban, ezért csak ez a vállalat tudna kártérítést fizetni, az önkormányzat maximum támogatást nyújthat nekik. Mihai Maci liberális tanácsos is úgy érezte, meg kell szólalnia a vitában, ő azt mondta, hogy az árusok számára nem a támogatás, hanem az lenne a leghatékonyabb segítség, ha mihamarabb normális körülmények között tudnának tovább dolgozni.

Rosszabb bérlemény

Mindezeket hallva Sabău-Popa módosító javaslatokat tett: az előterjesztés címében a kártérítés kifejezés helyett szerepeljen a támogatás szó, töröljék a bérleti díj visszamenőleges visszafizetéséről szóló cikkelyt, és maradjon meg annyi, hogy az elkövetkező hat hónapra az önkormányzat támogatásként fizeti az árusok bérleti díját. Mint mondta, ezzel minden formai és jogi probléma elhárul a tervezet megszavazása elől. Florin Marinau értetlenkedve kérdezte meg: „milyen bérleti díjra adjon kedvezményt a város, hiszen azok a helyiségek már nem léteznek?!” A szociáldemokrata politikus azt válaszolta, hogy az árusokat más helyekre költöztették, és most sokkal rosszabb körülmények között dolgoznak, egyes helyeken ugyanis nincs áram, más helyeken nincs víz, de az árusok ezekért a rosszabb helyekért is bérleti díjat fizetnek. A liberális többségű tanács a formai, jogi aggályokat kiiktató módosítások ellenére is leszavazta az előterjesztést.

Borítókép: a leégett vásárcsarnok elé visszatért néhány árus

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában