Megkérdezik a lakosokat

2020.08.14. 09:26

Minden nagyszalontai véleménye számít!

Nagyszalonta önkormányzata folyamatosan tartja a kapcsolatot a lakossággal, több szálon is lehetőséget teremtve a párbeszédre. Az eddigi lehetőségek köre az elmúlt napokban egy újabb pillérrel bővült: lakossági konzultáció során a település minden polgárát megkérdezik a legfontosabb kérdésekben.

Az elmúlt évek során az elöljárók rendszeresen tartottak lakossági fórumokat, legutóbb például nagy sikerrel zajlott a „Séta a polgármesterrel” sorozat, amikor a város első embere rendre végigjárta a település utcáit, s közben bárki csatlakozhatott hozzá, elmondva, megmutatva az adott helyszín gondjait, tennivalóit. Az ilyen találkozókat követően sorra megoldja a hivatal a problémákat, vagy feljegyzi, s a legközelebbi tervezéskor figyelembe veszi a lakossági igényeket. Emellett a hivatal elhelyezett egy „postaládát” is a főutcán, ahova bárki, bármikor bedobhatja levelét, mondandójával, kérésével, illetve a polgármesteri hivatal internetes oldala is egyre több követővel működik. Mindezek mellett, annak érdekében, hogy valóban minden lakos véleményét számításba vegyék, lakossági konzultációt hirdetett a hivatal. A konzultációs biztosok minden háztartást felkeresnek, és véleményt kérnek a legfontosabb, közeljövőben várható kérdésekben.

Kérdések

Öt égető kérésben kell döntenie hamarosan a városvezetésnek, ezekről kérdezték a lakosságot. A tömbházlakások esetében például az épületek külső szigetelése az egyik téma, ebben a költségek egyharmadát a lakosság, egyharmadát a hivatal kell fedezze, a fennmaradó egyharmadot pedig uniós keretből finanszírozhatnák. Ha az érintettek zöme úgy nyilatkozik, hogy hajlandó lenne a ráeső részt kifizetni, akkor a hivatal is megteszi a megfelelő lépéseket a támogatás érdekében. Ezzel párhuzamosan a magánházakban élőket az infrastrukturális, sajnos időnként sok kellemetlenséget okozó beruházásokkal kapcsolatban kérdezik. Egy másik kérdés a körgyűrűről szól. Amennyiben a város felvállalja, hogy önerőből megépíti az utat, az akkora terhet ró a helyi költségvetésre, melyet a lakosság is megérez majd, ezért figyelembe veszik a döntésnél a konzultáció eredményét. A következő kérdés a nagyszalontai termálstrand építését firtatja, és véleményt kérnek a Szalonta-kártya bevezetésével kapcsolatban is. Emellett az iskolakezdésről is kikérik a lakosság véleményét, így amennyiben a város vezetősége kell döntést hozzon a kérdésben, abban figyelembe veszik a többség akaratát.

A városi konzultáció jól halad, már a nagyszalontai lakosság több, mint 30 százaléka megválaszolta a kérdéseket. A tömbházak után most a város kertes övezeteiben járják az utcákat a kérdezőbiztosok. A lakosság általában jól fogadja a hivatal képviselőit, és megfontoltan, komolyan válaszol a kérdésekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában