Már üzemel

2020.08.05. 14:06

Felavatták az új utasterminált Váradon

Kedd délben a sajtó képviselőinek jelenlétében hivatalosan felavatták a nagyváradi repülőtér új utasterminálját, mely a Bihar Megyei Tanács és a kormány támogatásával készült el. Az első járatra szerdán lehet felszállni ennek igénybevételével, egy menetrend szerinti TAROM-gép indul Bukarest irányába.

Fotó: Alexandru Nițescu

Ciucur Losonczi Antonius

Az ünnepségen Pásztor Sándor megyei tanácselnök arra hívta fel a figyelmet: egy integrált projekt megvalósításáról van szó, mely tartalmazza az új utasterminálnak a megépítését, illetve a réginek a felújítását, parkolóhelyek korszerűsítését, létesítését, valamint bekötőutak kialakítását.

Pásztor Sándor

Az utasterminálok építése, bővítése és korszerűsítése elnevezésű beruházás kivitelezési szerződését 2017. július 25-én írták alá, áfával együtt közel 26 millió lej értékben. Pásztor Sándor hangsúlyozta: a megyei önkormányzatnak nem állt rendelkezésére ekkora összeg, ezért hitelfelvétel történt, valamint köszönet illeti Cseke Attila szenátort, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnökét, aki közbenjárt Bukarestben annak érdekében, hogy a központi költségvetésből finanszírozzák az invesztíciót több mint 18 millió lej értékben.

A megvalósítási időszak a munkálatok elkezdésétől számítva tizenkét hónap volt, és 2020. július 22-én lett kész az új utasterminál. Mivel a munkálatok csúsztak, a kivitelezőt több mint 3,2 millió lej kötbér kifizetésére kötelezték.

A befektetés indokai társadalmi-gazdasági jellegűek voltak, éspedig: 2925 négyzetméter beépített felületen egy új utasterminál felhúzása, mely a hazai kimenő és bejövő, illetve a bejövő nemzetközi utasforgalmat szolgálja ki; a már létező utasterminálnak az átrendezése azért, hogy biztosítani tudja a kimenő nemzetközi utasforgalmat; új parkolóhelyeknek a kialakítása az ügyfelek, valamint a reptéri dolgozók számára; összekötő út kiépítése a két terminál között; az új építmények közművesítése; kerítések létesítése.

Claudia Baran

Claudia Baran, a repülőtér ideiglenes igazgatója jelezte, hogy a beruházásokkal nem szeretnének leállni, további lépéseket tesznek azért, hogy lehívjanak európai uniós forrásokat, körülbelül 20 millió euró értékben. Két tervet dolgoztak ki, melyek célja egyéb infrastrukturális fejlesztések és a reptéri biztonság növelése. Pályázni 2020. december 31-ig tudnak. A megyei tanács segítségével rendelkezésükre áll pénz az idén hatástanulmányok kidolgozására, az egyik megvan, a másik beszerzése pedig folyamatban van. Szenzorokkal ellátott úgynevezett intelligens kerítést építenek majd, modernizálják a tűzvédelmi felszereléseket, meghosszabbítják a kifutópályát 2100 méterről 2500 méterre. Mindent megtesznek ugyanakkor annak érdekében, hogy növeljék az utaslétszámot és nemzetközi járatokat vonzzanak Nagyváradra. „Reméljük, minél hamarabb jó hírekkel tudunk szolgálni e téren” – fogalmazott, de részletekbe nem akart bocsátkozni a tárgyalásokat illetően.

Üzemképes

Azok az utasok, akik a menetrend szerinti TAROM-járattal Bukarestbe utaznak, már a nagyváradi repülőtér új utasterminálját használhatják. A létesítményt tegnap délben adták át hivatalosan rendeltetésének, a sajtó képviselőit Claudia Baran, a repülőtér ideiglenes igazgatója és Pásztor Sándor megyei tanácselnök tájékoztatta.

A bukaresti UTI cég által felépített új utasterminál, mely az 1. számúvá lépett elő, óránként 600 utas befogadására képes: 400 utasnak a belföldi járatokról (200 érkező és 200 távozó), illetve 200 érkező utasnak a nemzetközi járatokról. Az épület egyszintes, 2925 beépített felületet foglal el, és három típusú utasforgalom lebonyolítására alkalmas: hazai fel- és leszálló járatok, érkező nemzetközi járatok. Négy helyen van utas- és poggyászfelvételi, egy helyen a túlsúlyos poggyászokat lehet becsekkolni, és három beszállókapu áll rendelkezésre. Az előtte kialakított – egyelőre ingyenes – közparkolóban 128 hely van, öt fogyatékkal élőknek, 14 hivatásos taxisoknak, három kisbuszoknak, hat pedig buszoknak.

A felújított régi (2. számú) terminál kétszintes (földszint és emelet), 2395 négyzetméter beépített felületet foglal el, és kétféle utasforgalom lebonyolítására alkalmas a felszálló nemzetközi járatok vonatkozásában. Óránként 200 utas befogadására képes mindkét forgalom esetében, és négy helyen van utas- és poggyászfelvétel. Előtte 71 hellyel rendelkezik a közparkoló.

A felsoroltakon kívül 80 parkolóhelyet használhatnak a repülőtéri dolgozók.

A belső platformok és utak felújítása áfával együtt 949 ezer lejbe került, a kivitelezéssel a Drumuri Bihor Rt.-t bízták meg. A munkálatok 2020. május 4-én kezdődtek el, a határidő július 24-e volt, és július 30-án lettek befejezettnek nyilvánítva.

A 79-es országútra vezető bekötőutakat az áfával együtt 2,8 millió lejbe került megbízási szerződés értelmében szintén a Drumuri Bihor Rt. alakítja ki. A munkálatok 2020. május 4-én kezdődtek el, a kitolt határidő augusztus 21-e, és jelenleg 90 százalékos a megvalósítási szint.

A sajtótájékoztatón elhangzott továbbá az is, hogy a repülőtéren is tiszteletben tartják a járványügyi óvintézkedéseket. A tervek közt szerepel, hogy megújuljon a repülőtér zöld környezete, Pásztor Sándor megyei tanácselnök ezt úgynevezett PPP-konstrukcióban (partnerségben a privát szférával) képzelné el.

 

Borítókép: az új terminál főbejárata

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában