Esélyegyenlőség

2020.08.19. 14:19

Cseke Attila: Cél kell legyen a roma közösség felzárkóztatása!

Az RMDSZ felzárkóztató programjának egyik fontos eleme, hogy külön foglalkozzon a roma gyermekek és tanulók nevelésével.

Ciucur Losonczi Antonius

A cél: azonos esélyeket teremteni a számukra arra, hogy olyan felnőttekké váljanak, akik munkával megkeresve a mindennapi kenyeret, hozzánk hasonlóan élhessék az életüket városunkban. A program két fő területre fókuszál: az egészségügyre és az oktatásra.

Fontos, hogy a telepen felnőtt gyerekek védve legyenek, ne fertőződhessenek meg, és ne fertőzzenek meg másokat olyan betegségekkel, melyeknek már rég megvannak az ellenszerei. Ennek érdekében szeretnék elérni a kötelező védőoltások beadását e közösség gyermekei számára is. Ugyanakkor egy mobil szűrőrendszer felállítását tűzték ki célul többek között a hátrányosabb helyzetű területeken, például a Voltair negyedben, ott, ahol nehéz körülmények között, nagy számban él ez a közösség. Ennek következtében fogászati beavatkozásokat, szűrővizsgálatokat és mintavételeket is végezhetnek majd a helyszínen az illetékes szakemberek.

Az oktatást illetően egy úgynevezett Biztos kezdet gyermekházat tervez az RMDSZ csapata, anyaországi, a FIDESZ által bevezetett mintára. Ezek olyan központok lennének, ahová hétéves korukig hozhatnák a gyerekeket a roma szülők. Ebben a környezetben maga a szülő is jelen lehet, ha úgy dönt, a gyerekével együtt fejlesztheti magát is, illetve vigyázhat rá. A központban zajló tevékenységek célja, hogy olyan környezetet biztosítsanak a roma gyerekek számára, melyek egy biztos anyagi háttérrel rendelkező családnál is rendelkezésre állnak, mint például: tisztálkodás, mesehallgatás, beszélgetés, rajzolás, társasjáték stb. Amennyiben a szülő is ott van, számára is hiányzó alapismereteket adnak át, melyek például a higiéniai szabályok, a gyermeknevelés és akár a mesemondás fortélyainak elsajátítását is segítik. Ily módon, rendszeres részvétel során, megszerezhetők azok a tapasztalatok és ismeretek, melyekkel a hagyományos családból érkező gyerekek rendelkeznek. „Az anyaországi jó gyakorlat azt mutatta, hogy várható egy komoly és szép eredmény, éspedig: a roma gyerekek is rendelkezni fognak azokkal a készségekkel és ismeretekkel, melyek szükségesek az előkészítő osztály elkezdéséhez” – fogalmazott Cseke Attila.

Az RMDSZ programjának egy igen fontos eleme az, hogy mindemellett nagyobb hangsúlyt fektessenek a polgári nevelésre ebben a környezetben. Az 5–8. osztályosok számára a délutáni iskola kisebb mértékben szólna a leckék elkészítéséről, sokkal inkább fókuszálna kötetlen formában az életre nevelésre, a közösség életébe való beilleszkedésre. Arra hívnák fel a figyelmet, hogy miért érdemes tanulni, milyen szakmák vannak, hogyan kell viselkedni, milyen kulturális lehetőségek vannak, mint például a színház- vagy múzeumlátogatás, zenetanulás, művészeti fejlesztés. A későbbiekben elindítanának egy mentorprogramot, aminek keretében már a líceumban vagy egyetemen tanuló roma diákok osztanák meg tapasztalataikat, és tartanának heti rendszerességgel kapcsolatot a kisebb roma tanulókkal. Ezzel szeretnék elérni például az önbizalom fejlesztését vagy a célkitűzések megfogalmazását.

Végezetül pedig az RMDSZ célja a tömegsport meghonosítása a roma tanulók körében: a csapatjáték megélése, annak megtapasztalása, hogy a befektetett munkának megvan az eredménye, a díjazott örömének megélése mind a személyiség fejlődését vonhatják maguk után, amelyre szükségük van ahhoz, hogy Nagyvárad mindennapi életébe beilleszkedjenek, fejtette ki Cseke Attila.

Borítóképünkön: Cseke Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában