Közlekedés

2020.07.27. 14:53

Váradon hamarosan beindul az aluljáró-gyártó projekt

A nagyváradi önkormányzat két különálló munkálat során összesen hat aluljárót fog építtetni a városban a nagypiac és a Baross (Dacia) híd közötti térségben. Pénteken a helyi tanács elfogadta a kisebbik munkálat műszaki-gazdasági mutatóit.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

Több éve tervezi a nagyváradi önkormányzat a Ghillányi (Dimitrie Cantemir) út és a Baross (Dacia) híd közötti közúti forgalom infrastrukturális átalakítását, melyre két egymással összefüggő nagyszabású elképzelés született meg. Most pedig már eljutottunk odáig, hogy a nagyváradi helyi tanács pénteki ülésén megszavazták a kisebbik, áfával együtt 41, 3 millió lejes beruházás műszaki-gazdasági mutatóit. A beruházás megvalósítási időszaka tizenöt hónap. Az elfogadott határozat szakjelentésének értelmében az Emanuil Gojdu téren találkozik össze Nagyvárad villamos- és buszvonalainak nyolcvan százaléka, és az ottani átalakítási munkálatoknak az a célja, hogy átrendezzék a közlekedést a Gojdu téren és a Nagyvásártéren (December 1. park) olyanformán, hogy különválasztják a közúti forgalmat gyalogos forgalomtól és a villamos forgalomtól.

Ennek érdekében külön sávokat hoznak létre a tömegközlekedési eszközök számára, illetve a forgalom egy részét a föld alá viszik. A most elfogadott határozat értelmében négysávos, menetirányonként két sávos aluljárót építenek a Ghillányi út és a Vámház (Sucevei) utca kereszteződésében, a felszínen pedig két körforgalmat alakítanak ki. A passzázsban haladnak majd az autóbuszok, a felszínen pedig a villamosok fognak közlekedni. Az aljuljáró fedett része 29 méter lesz. A mutatók megszavazása után következik a közbeszerzési eljárás meghirdetése.

Aluljárók

A másik, nagyszabásúbb projekt keretében nem kevesebb mint öt aluljáró fog épülni a Ghillányi út, a Baross híd, a Nagyvásártér (December 1. park) és a Gojdu tér által körülhatárolható területen. A legnagyobb aluljáró hatsávos lesz és a Ghillányi utat fogja összekötni a Baross híddal, ennek az építménynek az ortodox katedrális előtti része mintegy 79 méter hosszan fedett lesz.

A közúti forgalomnak a föld alá vitelével biztosítani fogják azt, hogy egységes gyalogos övezet alakuljon ki a Nagyvásártér és a váradi vár között, tájépítészeti kialakítás magában foglalja majd az ortodox katedrális környékét is. A hatsávos aluljáróból Dél-Észak menetirányban egy felhajtó vezet majd rá a Kolozsvári útra. A második aluljárót a Kossuth (Independentei) utcát és a Kolozsvári úttal összekötő útszakasz alatt építik meg, itt a fedett rész 22,5 méter lesz. A harmadik, 47 méteren fedett passzázs Észak-Dél irányban lesz és a Nagyvásártér délnyugati sarkán fordul majd be a központ felé a villamossínek alatt. A negyedik aluljáró az Averescu útról indul majd ki és elhalad majd az összes közúti sáv és a villamossínek alatt is. Az ötödik aluljáró kétsávos lesz, melyen a Ghillányi útról lehet majd behajtani a villamossínek alatt a Nagyvásártér irányába, itt a fedett rész 17,40 méter lesz. Ugyanennek a projektnek a keretében mindkét menetirányban külön sávot alakítanak ki a tömegközlekedési eszközök számára. Ennek a nagyobb beruházásnak a műszaki-gazdasági mutatóit jövő hónapban terjesztik a helyi tanács elé.

A beruházás mindkét szakaszát egyébként uniós forrásból kívánja megvalósítani a nagyváradi önkormányzat.

Borítókép: illusztráció

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában