a szükség törvényt bont

2020.07.07. 10:21

Több településen is számít egymásra a PNL és az RMDSZ

A választások után sem országos, sem megyei szinten nem látná szívesen a hatalomban az RMDSZ-t a liberálisok Bihar megyei képviselője. De mint kiderült, szükség törvényt bont.

Pap István

Ioan Cupșa liberális párti (PNL) parlamenti képviselő (borítóképünkön), a párt Bihar megyei szervezetének befolyásos embere tartott tegnap sajtótájékoztatót Nagyváradon a PNL által meghirdetett, és korábban már lapunkban is ismertetett országos gazdaságélénkítő tervről, majd a hosszú expozét követően válaszolt az újságírók által feltett, főként a helyi ügyeket firtató kérdésekre. Kijelentette, hogy a párt még nem döntött arról, hogy ki legyen a PNL nagyváradi polgármester-, illetve Bihar megyei tanácselnök-jelöltje, de hozzátette, hogy Nagyvárad esetében ő személy szerint nem hiszi, hogy Ilie Bolojanon kívül más jelölt szóba jöhetne, míg a megyei tanács vonatkozásában több személy is van a pártban, akik elláthatják az e tisztséggel járó feladatokat. Abban ugyanis Ioan Cupșa egészen biztos, hogy az egyfordulós közvetlen egyéni választási rendszerben megtartandó megyei tanácselnöki választásokat a PNL jelöltje fogja megnyerni, bárki is lesz az aspiráns. Egyébként Bihar megyében a jelöltekről az elkövetkező két héten belül fog dönteni a PNL, jegyezte meg Cupșa.

Országos szint

Arra a kérdésünkre, hogy ha a választási eredmények rákényszerítik, akkor a PNL mely pártokkal lesz hajlandó koalícióra lépni, Ioan Cupșa a kérdést félreértve az országos helyzetről beszélt. Elmondta, hogy a fő ellenféllel, a Szociáldemokrata Párttal (PSD), és az ennek szatellitpártjainak tekintett ALDE-val és Pro Romania Pártokkal nem fog együttműködni a választások után a PNL. Ha azonban a választási eredmények rákényszerítik, akkor a PNL az RMDSZ-szel is szövetkezni fog, ha csak így lehet eltávolítani a hatalomból a PSD-t. Mint mondta, országos szinten elsősorban a Mentsük Meg Romániát – Plus (USR-Plus) pártszövetséggel és a Népi Mozgalom Pártjával (PMP) kíván együttműködni a liberális párt.

Megyei szint

Mikor kiderült, hogy a kérdés valójában az önkormányzati választások utáni helyzetre vonatkozott, Ioan Cupșa azt válaszolta, hogy sem Nagyváradon, sem a Bihar Megyei Tanácsban nem lesz szükség RMDSZ-es alpolgármesterre, illetve megyei tanácsi alelnökre, amennyiben az USR-Plus kiszámíthatóan fog viselkedni a jövőben. Ioan Cupșa kifejtette: a PNL számos alkalommal nyújtott baráti jobbot az USR-Plus felé, és a továbbiakban sem fog reagálni a támadásaikra, azt viszont elvárja ettől a pártszövetségtől, hogy megértse: a fő ellenfél a PSD. „Ha az USR nem érti meg azt, hogy a PSD ellen kell pozicionálnia magát, és értelmetlen vitákba keveredik velünk, akkor nagy meglepetésben lehet részünk a választásokon, mert pont azoknak okozunk csalódást, és így pont azok nem fognak elmenni szavazni, akik amúgy ránk szavaznának, ez pedig a PSD-nek kedvezne” – vázolta a helyzetet a liberális politikus. Az egyik újságíró azt kérdezte, hogy nem tekinti-e az RMDSZ-t is a PSD szatellitpártjának, amire Cupșa úgy reagált, hogy az RMDSZ mindig gátlástalanul követte a saját érdekeit, ezért hosszú ideig hajlandó volt kitartani a PSD mellett. Végezetül kifejtette, hogy a megyei tanácsba a PNL, a PSD, az RMDSZ és az USR-Plus fog bejutni, illetve ha szerencséjük lesz, akkor a Pro Romania és a PMP is, de meglepetést okozhat az Erdélyi Magyar Néppárt is, ha jó jelölteket állít.

Máris van együttműködés

Arra kértük Szabó Ödönt, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnökét, hogy reagáljon az elhangzottakra. A politikus leszögezte: „én a megyei pártelnöktől várok nyilatkozatot, és egyelőre Ilie Bolojan, a PNL megyei elnöke már több településre vonatkozóan írt alá protokollt az RMDSZ-szel. Jelenleg már a harmadik vidéki ajánlatot kapjuk Bihar megyében, hogy az RMDSZ támogasson PNL-s polgármesterjelöltet az önkormányzati választásokon. Van, ahol már meg is született a helyi szintű megállapodás, és egyik helyen sem a PSD-től való félelem indokolta a döntést”. A politikus elárulta, hogy a Sebes-Körös mentén több településen hamarosan aláírják az együttműködési egyezményt, majd hozzátette: „Még lesznek hasonló megállapodások. De amúgy a magyarságnak lehet ez egy jó üzenet is, hogy a választási részvétel és az eredmény által szükségessé kell tenni a magyar közösségnek a beemelését a döntési mechanizmusokba. Arra fogunk törekedni tehát, hogy nyerjünk, illetve ahol ez nem lehetséges, ott szükséges legyen az RMDSZ-szel való tárgyalás, összefogás”.

A lehetőség kapuja

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy Zatykó Gyula, az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke miképpen értékeli a liberális politikus esélylatolgatásait. Zatykó Gyula úgy gondolja, hogy a különböző pártok választások utáni együttműködését nagyban fogja befolyásolni az eredmény, hiszen, ahogy fogalmazott, „a matematika sok mindent megváltoztathat az utolsó pillanatban.” A továbbiakban kifejtette: „egyetértek Ioan Cupșával abban, hogy ott vagyunk a lehetőség kapujában”, vagyis az EMNP nem a biztosan bejutó pártok közé, hanem azok közé a politikai szervezetek közé tartozik, amelyeknek kétesélyes a bejutása a megyei tanácsba, de ő természetesen bízik abban, hogy az EMNP ott lesz a közgyűlésben. Hozzátette, hogy a párt megyei tanácsi jelöltlistája még nem állt össze, de az már tudvalevő, hogy Szilágyi Zsolt lesz a megyei tanácselnök-jelöltjük.

Borítóképünkön: Ioan Cupșa

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában