Eredményhirdetés

2020.07.17. 08:44

Odaítélték az idei Tabéry Géza novellapályázat díjait

Bár az online kapcsolat nem tudja pótolni a személyes találkozást, mégis vannak előnyei is: így például az idei Tabéry Géza novellapályázat csütörtöki eredményhirdetésén Kolozsvárról, Kézdivásárhelyről, Szatmárnémetiből és Csíkszeredából is bejelentkezhettek a díjazottak.

János Piroska

Idén hatodik alkalommal hirdette meg a Partiumi Keresztény Egyetem Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Tanszéki Csoportja, illetve a Várad irodalmi és művészeti folyóirat a Tabéry Géza novellapályázatot, amellyel amellett, hogy publikálási lehetőséget nyújtanak a fiatal tehetségeknek, az irodalmi köztudatból hiányzó Tabéry Géza nagyváradi íróra is rá szeretnék irányítani a figyelmet. A hatodik alkalommal meghirdetett novellapályázatra beküldött pályamunkáknak ezúttal olyan három gondolatkör valamelyikéhez kellett kapcsolódniuk, amelyek Tabéry Géza életművében is fellelhetőek: mimikri – rejtőzködés, adaptáció, túlélés; emlékezet – az elmondható és elmondhatatlan (traumatikus) tapasztalata; határlét – két kor, két terület küszöbén, ütközési zónáiban.

Az online díjkiosztón a pályázat résztvevői immár közelebbről is megismerhették a pályamunkáikat elbíráló zsűritagokat: Albu-Balogh Andreát, a PKE adjunktusát, Boka László egyetemi docenst, a Várad főmunkatársát, Tasnádi-Sáhy Pétert, a Várad szerkesztőjét, Szűcs Lászlót, a Várad főszerkesztőjét, illetve Antal Balázst, a PKE oktatóját.

A zsűritagok egybehangzó véleményeként elhangzott, hogy az idei év a pályamunkák minőségét tekintve kiegyensúlyozott volt, kiemelkedő alkotásokkal, ugyanakkor nehéz volt egymástól megkülönböztetni a középiskolásoktól, illetve egyetemi hallgatóktól származó írásokat. Ha a lehetőségek megengedik, év végén szeretnének egy Tabéry-találkozót szervezni, ahol az elmúlt évek legjobb pályamunkáival jelentkező díjazottakat hívnák meg egy felolvasással egybekötött beszélgetésre – mondta el Szűcs László, a Várad főszerkesztője, aki megemlítette: a novellapályázat nagy szerepet játszott egy korábbi díjazott, Covaciu Norbert novelláskötetének megjelenésében, melyet a következő hetekben mutatnak be Zilahon.

Az idei novellapályázat első helyezettjei megosztott helyen Tankó Andrea (egyetemi hallgató – BBTE, Kolozsvár) és Buna Boróka (középiskolás diák – Bod Péter Tanítóképző, Kézdivásárhely), második helyezést ért el György Alida (egyetemi hallgató – Marosvásárhelyi Színházművészeti Egyetem), harmadik lett Gothár Krisztián (középiskolás diák – Márton Áron Főgimnázium, Csíkszereda). Az ő írásaik a Várad júliusi lapszámában olvashatók.

Dicséretben részesültek: Páll András, Sántha Kriszta, Porsztner Abigél, Szakács Kata, Vanyovszky Múzsa, Szabó Kriszta, Báthory Boglárka, Besenyődi Judit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában