Közlemény

2020.07.19. 09:55

RMDSZ: az árusokat kártalanítani, a műemléket helyreállítani kell

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hatalmas kár érte egyik emblematikus épített örökségünket. A tűz martalékává vált a több mint 100 éves nagyváradi villamosremíz. A műemlék épületnek különleges szerkezete volt, ez olyan nagyon ritka kombináció, amely fémből és fából áll. Nagyvárad mellett csak Bécsben volt található hasonló.

Sajnos ez már a második nagyon komoly tűzeset Nagyváradon ebben az önkormányzati mandátumban, amikor is egy épített örökség ment tönkre. Most egy nagyváradi önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanról beszélünk, amely ugyanúgy a város épített örökségét képezte, és amiért a magyar közösség sokat tett. Noha az elmúlt években egyeseknek szándékuk volt ennek az épületnek az elpusztítása, mégis megmaradt. Annak idején az első lépéseket a védettség irányában a Sárközi Zoltán vezette Bihar Megyei Műemlékvédő Alapítvány indította el és járt sikerrel, mely következtében a 10 évvel ezelőtti terveken a teljes struktúra védettséget élvezett. Az RMDSZ hatékony közbenjárásának is köszönhetően a Regionális Műemlékvédelmi Bizottság, az ICOMOS helyszíni szemléje után már akkor megakadályozta a vár melletti villamosremíz lebontását.

Nagyváradi önkormányzati tulajdonban lévő épületről van szó, ezért a polgármesteri hivatalnak, illetve a hozzátartozó és a területet adminisztráló önkormányzati cégnek a felelőssége minden egyes ilyen ingatlan védelme, biztosítása, őrzése és felügyelete.

Reméljük, hogy a kár enyhítésére igénybe vehető kárbiztosítás. Saját önkormányzati tulajdonban lévő épületről lévén szó, ha a polgármesteri hivatal jó gazdaként kötött rá biztosítást, lehetőség nyílik legalább a katasztrófa következményeinek helyreállítására, a biztosítás felhasználásával, ugyanakkor a termelők és ezen a részen árusító eladók kárainak megtérítésére, hiszen az ő és családjuk bevételi forrása komoly kiesést jelent, ezért is elvárjuk a tulajdonostól, hogy kiemelten figyeljen oda rájuk. Ha esetleg nem kötöttek biztosítást, akkor ez egy nagyon komoly mulasztása a városvezetésnek, hisz egy ilyen fontos épületet mindenképpen biztosítani kellett volna.

A helyszíni tudósítást közlő egyik médiatermék szerint most is hasonló probléma merült fel a villamosremíz oltása esetében, mint a nagyváradi Görögkatolikus Püspöki Palota részleges leégésénél. Ez pedig nagyon-nagyon aggasztó, ugyanis a kiérkező tűzoltók munkáját nehezítette, hogy a tűzcsapokból alacsony nyomással érkezett a víz, ezért sem tudták szakszerűen elvégezni az oltást. Komoly aggály fogalmazódik így meg, hiszen mindegyikünk tulajdona veszélybe kerülhet, ha rossz tervezéssel oldották meg a város több helyén lévő tűzcsapok működését. Ugyanez volt tapasztalható a Görögkatolikus Püspöki Palota esetében is, ahol a Sebes-Körösből kellett vizet szivattyúzni azért, hogy el tudják oltani a kialakult tüzet, mert a tűzcsapokban ott sem volt elég nyomás. A tűzvédelmi és tűzoltásra használandó infrastruktúrát nem szabad költséghatékonyság címszó alatt megspórolni.

Készül az európai uniós pályázat a nagypiac korszerűsítésére vonatkozóan. Számunkra a villamosremíz nagyon fontos épület, ezért arra kérünk minden illetékest, hogy olyan tervezési és felújítási munkát hajtsanak végre, amely az épített örökség teljes helyreállítását fogja eredményezni. Kérjük ezt azért is, hogy az elkövetkezendő időszakban ne azok az aggasztó híresztelések kerekedjenek felül (remélve, hogy nincs semmi igazságalapjuk), melyek szerint egyszerűen útban volt ez az épület bizonyos ingatlanfejlesztési elképzeléseknek.

Az RMDSZ nagyváradi szervezete

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában