Folyamatban

2020.07.28. 10:12

Elkezdődtek az egyeztetések a piaci árusok kártalanításáról

A Nagyváradi Helyi Tanács szociáldemokrata frakciója (PSD) azt szeretné, ha a város kártalanítaná azokat az árusokat, akiknek a javai odavesztek a nagypiacnál keletkezett tűzben.

Pap István

A pénteki, július 24-i tanácsülés végén Liviu Mihai Sabău-Popa frakcióvezető felkérte a városvezetést, hogy hívjon össze erre a hétre rendkívüli tanácsülést, amelyen szavazzanak a kártérítésről. „Ne hagyjuk, hogy sok idő elteljen, mert azok az emberek ebből élnek” – utalt a piaci árusok helyzetére a tanácsos. Válaszában Florin Birta alpolgármester kifejtette: a piacot is üzemeltető Közterület-fenntartó Vállalat már egyeztetett az ottani árusokkal, és ha úgy ítélik meg, hogy szükséges, akkor kártalanítják őket. A szociáldemokrata politikus nem elégedett meg a válasszal, ezért felkérte a városvezetést, hogy szavaztassa meg a rendkívüli ülésre vonatkozó javaslatot, ugyanis, mint mondta, a helyi tanácsosok is kezdeményezhetik tanácsülés összehívását.

Válaszában Ionel Vila, az önkormányzat jegyzője kifejtette: a tanácsosok megfogalmazhatnak kérést a városvezetés irányába, hogy hívjon össze rendkívüli ülést, ez esetben utóbbi dönti el azt, hogy összehívja-e azt vagy sem, illetve a törvény értelmében a helyi tanácsosok egyharmada is kezdeményezheti az ülés megtartását, ebben az esetben nem kell a városvezetés jóváhagyása. „Tehát nem kell szavazni semmiről, ha tanácsülést akarnak, csinálják meg” – fogalmazott Vila. Így a javaslatról szóló szavazás elmaradt. Mint ismeretes, a huszonhét tagú Nagyváradi Helyi Tanácsban tizennyolcan a Nemzeti Liberális Párt (PNL) tagjai, mellettük négy RMDSZ-es és öt szociáldemokrata párti tanácsos foglal helyet a testületben, két utóbbi politikai formációnak éppen annyi tagja van, amennyi minimálisan szükséges egy helyi tanácsülés összehívására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában