Politika

2020.06.26. 18:57

Visszavonul a megyei tanács éléről Pásztor Sándor

Péntek délután a védőtávolság és egyéb egészségügyi óvintézkedések betartásával választmányi gyűlést tartott az RMDSZ Bihar megyei szervezete. A választmány megszavazta, hogy Szabó József jelenlegi megyemenedzser pályázza meg a megyei tanács elnöki tisztséget. Pásztor Sándor visszatér a vízügyhöz.

Ciucur Losonczi Antonius

Tájékoztatójában Cseke Attila szenátor, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke felidézte, hogy az elmúlt hónapokban sok minden történt a hazai közösségi és politikai közéletben, és sajnos nem mindig a javunkra. A gunyoros államelnöki kijelentés, mely magyarul is szólt és rólunk, „szíven ütött” valamennyiünket, hiszen ugyan addig is voltak Romániában olyan közéleti szereplők, akik pejoratív módon beszéltek rólunk, de most ez tetőződött azzal, hogy az ország elnöke tette ezt. Meg is lett a hatása a társadalom legalsó szintjéig és még a határon is visszhangot kapott. Bebizonyosodott, hogy semmi sem visszafordíthatatlan, hiszen mintha visszatértünk volna a kilencvenes évekbe. Sérült a biztonság- és a komfortérzetünk, és az államelnök kijelentéseinek hatására már azok a román politikusok sem hajlandóak együttműködni az RMDSZ-szel, akikkel korábban lehet közösen véghezvinni projekteket, törvénykezdeményezéseket. Közben az elpolitizált koronavírus-járvány közepette a kormány sem állt a helyzet magaslatán, önellentmondó kommunikációjával, balgaságával, nem csoda, hogy csökkent a népszerűsége. Ugyanakkor újfent bebizonyosodott: a magyarok jobban betartják a szabályokat, fegyelmezettebbek.

A honatya ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet: nagy a tétje az idei önkormányzati, majd parlamenti választásoknak, hiszen normális esetben legközelebb 2024-ben lesznek ilyenek. Ami a megyét illeti, megköszönve Pásztor Sándor munkáját, úgy vélte: sikeres négy év zárul a megyei tanács életében. Számos ötlet, projekt valósult meg, ami az RMDSZ-es csapat munkáját dicséri, mely túlszárnyalta azt ezt megelőző nyolc év eredményét. Lehet kritizálni, lejáratni és támadni Pásztor Sándort, de a legfontosabb az, ami látszik- fogalmazott Cseke Attila.

Pásztor Sándor, a megyei önkormányzat jelenlegi vezetője azzal indokolta azt, hogy nem indul egy újabb mandátumért: bár szerinte nincs mit szégyellnie, mert az elmúlt négy évben becsülettel helytállt, és sikerült mindenből kihoznia a maximumot, amiből lehetett, nem akarja, hogy az ellenfelei kampánya az ő lejáratásában csúcsosodjon ki. Megjegyezte: mindenkiben kell legyen annyi tartás és erő, hogy a megfelelő pillanatban fel tudjon állni, és örül annak, hogy Szabó József az utódjelöltje, hiszen az elmúlt években a munkatársa volt, tisztában van a projektekkel, gond nélkül tudja folytatni ezeket. Vele ellentétben ő sérthetetlen, bár valószínűleg rajta is fognak majd keresni fogást.

Szabó József is a csapatmunka jelentőségét emelte ki, és azt mondta: sokat tanult Pásztortól, és nyugodtan támadhatják őt is, mert úgy legalább meg fogja tudni védeni az eredményeket, felmutatni azt, amit letettek az asztalra. Azt ígérte: fel fogják „szántani” egész Bihar megyét, a szabályok betartásával el szeretnének jutni mindenkihez.

Borsi Imre Loránt, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető alelnöke szuperhősökhöz hasonlította a jelölteket. Szabó Ödön parlamenti képviselő, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke is a kormány összevissza módon hozott intézkedéseit elevenítette fel, és kitért arra is, hogy Pásztor Sándor karaktergyilkosságnak volt kitéve. Ugyanakkor míg mások szájhősködnek, addig az RMDSZ valóban sok mindent elért, humánerőforrásban és szakértelemben a legerősebb- jelentette ki.

A felszólalások után a választmány felhatalmazta az RMDSZ Megyei Állandó Tanácsát, hogy állítsa össze a magyar közösségi listát.

Fotók: A szerző felvételei

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában