Iskolatáska

2020.06.26. 10:45

Megérkeztek a Rákóczi Szövetség által adományozott iskolatáskák

A héten megérkeztek azok az iskolatáskák, melyeket a Rákóczi Szövetség azoknak a gyerekeknek ajánlott fel, akiket a szüleik a következő tanévben magyar előkészítő osztályokba irattak.

Fotó: A szerző felvétele

Ciucur Losonczi Antonius

Az Észak-Erdélyben az elkövetkezendő időszakban szétosztandó iskolatáskákat a bihari Gáspár András Általános Iskola tornatermében pakolták le kedden, tegnap pedig két, ősztől iskolás kislány, Olívia és Katalin, az édesanyáik kíséretében megkapták a táskájukat. Nagyobb szabású ünnepséget az idén a koronajárvány-vírus miatt ugyanis nem szervezhettek.

Mint köztudott, a Rákóczi Szövetség az anyagi segítségnyújtás mellett kiemelkedően fontos küldetésének tartja a szomszédos országokban kisebbségben élő magyarság oktatásügyének, kultúrájának támogatását, valamint a Kárpát-medencei magyarság összetartozás-tudatának erősítését.

Bihar megyében általában minden évben körülbelül 1100 és 1200 közötti magyar diák kezdi meg az előkészítő osztályt különböző iskolákban, ezért a megyénkben 1200 táska marad, hogy minden gyermeknek tudjunk juttatni egyet-egyet. A kisgyerekek mindig örülnek az ajándékoknak, főleg az iskolatáskának, mert nagyon nagy lépés számukra az életükben az, hogy iskolába mennek. Azt jelképezi, hogy ők már nagyok, hiszen iskolások és elkezdték a tanulást. A szülőknek pedig egy segítség, egyfelől azért, mert nem kell iskolatáska után járni, pénzt költeni és időt szánni rá, hanem egy szép és minőségi táskát kapnak, mely nem használódik el néhány hónap alatt, hiszen a tapasztalatok azt mutatják, hogy még a másodikosok is szívesen hordják ezeket, mert bírják a strapát. Másrészt pedig a Rákóczi Szövetség így mond köszönetet a szülőknek, hogy a magyar oktatást választották” – nyilatkozta lapunknak Kéry Hajnal, a Rákóczi Szövetség megyei elnöke, főtanfelügyelő-helyettes. Hozzátette: az iskolatáskás-projekt tulajdonképpen egy háromlépcsős program része, hiszen ezek a gyerekek már kaptak egy meséskönyvet az óvodában, ha pedig ténylegesen elkezdik magyar tagozaton a tanulást, akkor egy 10 ezer forint értékű egyszeri ösztöndíjban fognak részesülni.

Tankó Zita tanfelügyelő szerint valószínűleg mindenki látott már olyan gyereket a kezében könyvvel, aki ugyan még nem tud olvasni, de úgy tartja, mintha tudna és folyékonyan mesél közben. A Rákóczi Szövetség azon kezdeményezése tehát, hogy a gyerekeknek könyvet adott, ezért „telitalálat”. Ugyanakkor pedig az sem mellékes tény, hogy egy kisgyerek akkor érzi igazán iskolásnak magát, amikor táska került a hátára, amit mindenhova boldogan visz, fogalmazta meg Tankó Zita.

Csorba Mihály iskolaigazgató hangsúlyozta: fontosnak tartja, hogy a szülőket azáltal is arra ösztönözzék, hogy magyar iskolába írassák a gyermekeiket, hogy táskát ajándékoznak. „Gyakorló szülőként mondom, hogy egy iskolakezdés hatalmas anyagi kiadásokkal jár, úgyhogy ez a segítség mindenképpen hozzájárul ahhoz, hogy a családi kassza kicsit tehermentesítve legyen” – fogalmazott. Mint megtudtuk tőle, az ő esetükben 32 gyermek kap táskát, közülük kilencen Hegyközkovácsiban, a többiek pedig Biharon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában