Munkaerőpiac

2020.06.07. 12:28

A világjárvány hatásai a megyei foglalkoztatási viszonyokra

Jelenleg kedvező folyamatok figyelhetők meg a Bihar megyei munkaerő-piacon abban az értelemben, hogy egyre kevesebben vannak kényszerszabadságon, viszont március óta közel 2500 munkahely veszett el.

Forrás: Pixabay

A Bihar Megyei Munkaügyi Felügyelőség (ITM) összefoglalta a világjárvány hatásait a megyei foglalkoztatási viszonyokra. A Marius Rotar megyei főfelügyelő által jegyzett közlemény szerint 2020. március 1-jén 191.723 érvényes egyéni munkaszerződés volt Bihar megyében, ezek közül 7904 volt felfüggesztve. Az ezt követő hetekben erősen csökkent megyénkben az aktív egyéni munkaszerződések száma, ezzel párhuzamosan pedig nőtt a felfüggesztett munkaszerződéseké.

A kimutatások szerint a negatív csúcs április 12-én volt, amikor a 190.194 érvényes munkaszerződés közül 38.933 fel volt függesztve Bihar megyében. Ezután szerencsére pozitív irányba indult el a folyamat, és május 15-én már csak 20.673, június 2-án pedig már csak 12.587 egyéni munkaszerződés volt a felfüggesztve. Jelenleg megyénkben 189.246 aktív egyéni munkaszerződés van, ami azt jelenti, hogy a március 1-től eltelt időszakban 2477 egyéni munkaszerződést bontottak fel.

A közleményből kiderül az is, hogy az egyéni munkaszerződések felfüggesztésének fő okai a kényszerszabadságolások, a karantén és az előre nem látott kényszerítő körülmények voltak, de a gyermeknevelési szabadság, a gyermekekre való otthoni felügyelet, a fizetetlen szabadság és a szükségállapot ideje alatt érvényben lévő egyéb előírások is szerepeltek a munkaszerződések felfüggesztésének okai között.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában