Munkaképtelenség

2020.06.08. 09:00

A rokkantnyugdíjasok is érzik a különbséget szükségállapot és vészhelyzet között

Nem hosszabbították meg azokat a munkaképtelenséget igazoló határozatokat, amelyek érvényessége nem a szükségállapot, hanem a vészhelyzet idején jár le. Ebből aztán félreértések is keletkeztek.

Pap István

Sipos Rebeka olvasónk kereste meg szerkesztőségünket panaszával, elmondva, hogy ő rokkantnyugdíjas, és az idén május 26-án járt le a munkaképtelenséget igazoló orvosi határozata, amit a megyei nyugdíjhivatal ad ki minden évben szakorvosi jelentés alapján. Sipos Rebeka abban a hiszemben ment el pénteken a megyei nyugdíjhivatalhoz, hogy június 15-ig minden rokkantnyugdíjas haladékot kapott arra, hogy elvégezzék az orvosi jelentés felülvizsgálatát, a helyszínen azonban az a meglepetés érte, hogy be sem engedték az épületbe, mondván, hogy amíg nincsenek nála az orvosi papírok, addig nem foglalkoznak az ügyével. Olvasónk elkeseredetten mondta, hogy már május 28-án postai értesítés volt arról, hogy felfüggesztették a nyugdíj folyósítását.

Kicsúszott a határidőből

Magyarázatot kértünk az esetre Ioana Mateitől, a Bihar Megyei Nyugdíjpénztár szóvivőjétől, aki elmondta: csak azok a rokkantnyugdíjasok kaptak haladékot június 15-ig a munkaképtelenséget igazoló orvosi felülvizsgálati kérelmek benyújtására, akiknek ez a dokumentuma a szükségállapot időszakában, tehát 2020. március 16. és május 15. között járt le. Mivel a panaszos orvosi határozata május 26-án, tehát nem a szükségállapot idején járt le, azért rá vonatkozóan már a normális ügymenet érvényes, azaz határidőre, május 26-ra be kellett volna nyújtania az orvosi szakjelentést, amelynek alapján a nyugdíjhivatal kiadja a munkaképtelenséget igazoló határozatot. Ioana Matei hozzátette, hogy a panaszos, illetve mindenki, akinek a határozata május 15. után járt le, és eddig ezt még nem tették meg, szerezzék be az összes szükséges orvosi iratot, ezekkel keressék fel a nyugdíjhivatalt, amely ezek alapján kiadja a munkaképtelenségről szóló döntést, és a határozat kiadásától számított következő hónaptól ismét elkezdik a rokkantsági nyugdíj folyósítását. Ioana Matei úgy nyilatkozott, hogy a hivatal telefonon hívta a panaszost és értesítette arról, hogy kérik tőle az orvosi papírokat, Sipos Rebeka ezzel szemben azt állítja, hogy őt nem kereste senki a nyugdíjhivataltól. Hozzátette, hogy a szükségállapot idején a szakorvosok nem foglalkoztak a rokkantsági nyugdíjasok ügyeivel, így ezek szerint neki csak tizenegy nap állt rendelkezésre arra, hogy beszerezzen minden szükséges orvosi igazolást, márpedig, mint fogalmazott: „nem megy az olyan könnyen. A korábbi években is megtörtént az, hogy egy-két nappal a megadott határidő után mentem el a nyugdíjhivatalhoz, és minden ment tovább gond nélkül, most pedig hiába van világjárvány, két napos késés után máris levágták a nyugdíjamat”.

Borítókép: Illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában