Koronavírus

2020.05.04. 14:00

Megkezdték a vérplazmagyűjtést

Bihar megyében is kezdetét vette a vérplazma gyűjtése – közölte Facebook-oldalán a Nagyváradi Vérközpont. A koronavírus-fertőzésből kigyógyult személyektől származó, antitesteket tartalmazó vérplazmát a kritikus állapotban levő, koronavírusos páciensek kezelésében alkalmaznák.

A kezelési módszert a romániai egészségügyi minisztérium április 22-én hagyta jóvá. Az első két, Bihar megyei személy, Mihaela és Alin, önként jelentkeztek véradásra, előbbi az első, koronavírussal diagnosztizált Bihar megyei személy. Azok a fertőzésből kigyógyult személyek, akik vért, illetve vérplazmát szeretnének adni, a contact@proviataoradea.ro e-mail címen keresztül jelezhetik szándékukat. A vérvételt követően mintákat küldenek az Országos Vértranszfúziós Intézetbe, ahol ezeket különböző vizsgálatoknak vetik alá (HIV, Hepatitis B és Hepatitis C elleni), a vérplazma a Nagyváradi Vérközpontban marad. A tesztelések után ezek felhasználhatóak a kritikus állapotban levő koronavírus-fertőzöttek kezelésében. A Nagyváradi Vérközpont ennek érdekében egy együttműködési megállapodást írt alá a városi kórházzal.

A COVID-19 kezelésében használható plazmát kizárólag 18 év fölötti, kritikus állapotban levő fertőzöttek kaphatják meg, akiket intenzív osztályon ápolnak, a kezelés ellenére gyorsan súlyosbodnak a tüneteik, és kevesebb mint tíz napja mesterséges lélegeztetésre szorulnak. A vérplazma gyűjtésének, tesztelésének, feldolgozásának, tárolásának és szétosztásának körülményeit miniszteri rendelet szabályozza.

Romániában jelen pillanatban a plazmás kezeléshez használható három felszerelés van, ezek a bukaresti, a temesvári, illetve a iaşi-i kórházban találhatók. A minisztérium szerint a koronavírusból kigyógyult betegekkel a hatályos hazai és uniós szabályok tiszteletben tartásával veszik fel a kapcsolatot a hatóságok, vagy ők maguk is jelentkezhetnek a vérbegyűjtő központoknál.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában